MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 19.17

Kánikula

E hét derekán Dévára is beköltözött a kánikula. Szerdától kezdődően a  kora délutáni órákban, 35 Celsius-fokra is felszökött a hőmérők higanyszála. Ennek ellenére a megyében csak sárga kódos hőségriadót fújtak, mely mentesítette az önkormányzatokat az elsősegélyt nyújtó helyiségek megnyitásától. – Valamennyi önkormányzattól megkaptuk a tervezetet, hogy szükség esetén hol alakítják ki az elsősegély-pontokat, de a megyében egyelőre csak sárga kódos a hőségriadó. A törvény előírása szerint pedig csupán narancssárga, illetve piros kód esetén kell elsősegélyt-nyújtó helyiségeket berendezni a város különböző pontjain – közölte dr. Cecilia Birău, DSP-szóvivő. Elmondta azonban, hogy az általa képviselt intézmény csütörtöktől a reggeli órákban elsősegély pontot nyitott a közegészségügyi igazgatóság dévai székhelye előtt. – Ivóvizet kínálunk a járókelőknek és igény szerint vérnyomást mérünk. Délelőtt 11 órától azonban munkatársaink beköltöztek a székház földszinti termeinek egyikébe, és ott folytatták a tevékenységet. A törvény szerint ugyanis az elsőssegély-pontokat olyan helyiségekben kell kialakítani, ahol biztosítható a levegő hűtése. Az utcai sátrak felállítása tehát nem megoldás. Az önkormányzatoknak zárt helyiségeket kell biztosítaniuk elsősegélynyújtásra, de csak narancs vagy piros hőségriadó esetén – hangsúlyozta a DSP szóvivője.

Az intézmény alkalmazottjai szórólapokat is osztottak a járókelőknek, felhívva a figyelmüket a kánikula veszélyeire, illetve ezek megelőzésére. A tanácsok között első helyen szerepel az ésszerű napirend kialakítása: a déli órákban való kint-tartózkodás elkerülése, továbbá a könnyed, világos színű, de egész testet fedő öltözet, kalap viselése, a szervezet folyamatos hidratálása, a könnyű (nyers zöldségeken, gyümölcsökön alapuló) étrend, a lakás kora reggeli, esti és éjjeli szellőztetése, nappali elfüggönyözés stb. A kánikula veszélyei közt említik a napszúrást, a hő okozta izomgörcsöket, a hőgutát, valamint az aluszékonysággal, fizikai gyengeséggel járó kimerültséget.

A DSP szóvivője szerint azonban az utóbbi pár nap nagy hőhullámával Hunyad megye egyelőre megszabadult a kánikulától. A következő napokra a meteorológiai előrejelzések enyhe lehűlést ígérnek. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'