Kedd, 2018. április 24., 06.10

Kanyarójárvány: újabb halálos áldozatok

Míg 2016. december közepéig országszerte 1725 kanyarós megbetegedést jeleztek, 2017. január elejére ez a szám elérte, sőt meghaladta a kétezret!

Január 3-án egy három hónapos csecsemő Craiován, január 9-én egy nyolc hónapos baba halt meg a temesvári Victor Babeş járványkórházban – adja hírül a központi sajtó.

Ugyanakkor a Krassó-Szörény Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint két nap alatt 14 kanyarós esetet jeleztek Krassó-Szörény megyében (Resicabányán, Móricföldön, Aninán, Boksabányán, Petresfalván és Krassófüzesen).

A temesvári esettel kapcsolatban dr. Virgil Musta, a járványkórház szóvivője az Agerpresnek arról számolt be, hogy a nyolc hónapos kisfiút kanyaróra utaló kiütésekkel, légzési elégtelenséggel és magas lázzal vitték be a kórházba három héttel ezelőtt. A szerológiai vizsgálatból azonban nem derült ki egyértelműen, hogy valóban kanyaróval volt-e fertőzött a gyermek, ez csak a boncoláskor nyerhet megerősítést. A kivizsgáláshoz egy bukaresti laboratóriumba küldenek egy darabot az elhunyt tüdőjéből – tette hozzá.

Daniel Botgros, a Krassó-Szörény Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a megyében több háziorvos kifogyott az oltóanyagból, így az Egészségügyi Minisztérium tanácsára más megyék közegészségügyi igazgatóságaitól kértek vakcinát.

Arad megye még mindig vezeti a kanyarós megbetegedések listáját 470-nel, Krassó-Szörény megyében közel 350, Temes és Maros megyében közel 300 fertőzéses esetet jegyeztek az év elejéig.

A temesvári járványkórházba egy hét alatt több mint 50 gyermeket utaltak be kanyaróval, közülük 37-et igen súlyos állapotban. A kórház közleménye szerint egyik beteg sem volt előzőleg beoltva.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas