JelenHaz
Vasárnap, 2019. február 24., 03.28
Beszélgetés Farkas Viktóriával, a Szeretetszolgálat aradi elnökével

Karitatív szempontból a tavalyi a szélsőségek éve volt

Farkas Viktória elnök és önkéntesei komplex programmal készülnek a Máltai Szeretetszolgálat Aradi Szervezetének a 25 éves megünneplésére
Farkas Viktória elnök és önkéntesei komplex programmal készülnek a Máltai Szeretetszolgálat Aradi Szervezetének a 25 éves megünneplésére

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat Aradi Szervezetének az elnökével, Farkas Viktóriával értékeljük az elmúlt évet.

 

 

– Karitatív szempontból milyennek minősíthető a 2017-es év?

– Szerintem az a szélsőségeké volt, ugyanis rendkívüli hidegekkel indult, ami különös erőpróba volt számunkra. Nem valakinek az utasítására, hanem saját kezdeményezésre, több élelmiszert kellett biztosítanunk, külön kellett foglalkoznunk a hajléktalanokkal. Januárban a szervezet kisbuszával Aradon számos körutat tettünk a hajléktalanok felkutatására. Az éjjeli menedékhely vezetőségével megegyeztünk, hogy az általunk beszállított hajléktalanoknak is helyet biztosítanak. Ebben az időszakban kerültünk kapcsolatba egy olyan adományozóval, akitől nagyobb mennyiségű téli ruhát kaptunk a nyilvántartásunkban szereplők számára, ezen túlmenően 50 téli ruhát az éjjeli menedékhelynek is továbbítottunk az oda betérők számára.

– Hány segítségre szoruló személy szerepel a nyilvántartásukban?

– 148 személy, akiknek egy negyede nagycsaládos, de egyre több magányos, a társadalom perifériájára került emberrel találkozhatunk. Közöttük több olyan van, aki gyógyszer-támogatást igényelt, orvosi kezeléseknek a finanszírozását, sőt olyan is, aki a lakbérének a támogatását kérte. Az emberek végső elkeseredésükben az erőforrásaink hiányában teljesíthetetlen igényekkel is hozzánk fordulnak. Mivel anyagi keretünk a felsoroltakhoz hasonló támogatásokat nem tesz lehetővé, az említett igényeket fájó szívvel ugyan, de el kellett hárítanunk.

– Kik szoktak részt venni az ilyen karitatív munkában?

– Abban nem minden aktív tagunk tud részt venni, de megpróbáltunk minél több embert bevonni, hogy mindannyian hasznosaknak érezzék magukat.

– Tavaly hány Máltai Nyílt Napot szerveztek?

– Azok olyan komplex programok, amelyeket negyedévenként szervezünk meg, az elsőt májusban, majd júliusban, a következő szeptemberben, míg az utolsót karácsonyi ünnepek alkalmával szerveztük. Nem személyre szóló programról van szó, hanem a sajtóban hirdettük meg, hogy ne csak Aradról, hanem a megyéből is minél többen részt vegyenek raja.

– Hozzávetőleg hány ember fordult ott meg egy-egy alkalommal?

– Általában mintegy 70 ember jön el, közülük nem mindenki rászoruló, hanem szimpatizánsok, támogatók is eljöttek, aminek igen örvendünk, hiszen a saját szemükkel láthatják, hogy a támogatásuk a legjobb helyre került. A lehetőségeinkhez mérten, a betérőket megkínáljuk egy-egy citromos teával, egy-egy palacsintával vagy szendviccsel. Esetenként főtt virslivel, sőt szeptemberben pörköltet is tudtunk adni. Tekintve, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, a rászorulóknak szánt csomagok kiállítása céljából a lakossághoz fordulunk, gyűjtést hirdetünk. Mivel magam gabona minőségi ellenőrként dolgozom, sok gazdálkodóval kerülök kapcsolatba, akik természetben, vagyis gabonával tudnak támogatni, de olyan is kerül, aki pénzzel próbál segíteni. Éppen ezért, tartós élelmiszereket vásároltunk, de kaptunk is. Összesen 128 csomagot sikerült összeállítanunk, amelyek mindegyikében édesség, illetve olyan tartós élelmiszer, mint rizs, étolaj, búzaliszt, konzerv és száraztészta volt pakolva. Minden rászoruló 5-6 kilós tartós élelmiszercsomagot kapott. Ezen felül, a Máltai tagok által elkészített karácsonyi csomagokat is adtunk. Ezekben személyes használati cikkek, dísztárgyak, edények, kézimunkák is voltak. Ugyancsak karácsony előtt a Katalin Egyesületnek is juttattunk bizonyos élelmiszereket.

 

 

Lelkiismeretes támogatók

 

– Tavaly anyagilag kik támogatták a szeretetszolgálat munkáját?

– Kellemes meglepetésünkre, a Békési Gazdakör elnöke, Pásztor János december elején hívott telefonon és közölte: az Aradon megszervezett Magyar–magyar gazdatalálkozón történt beszélgetésünk, illetve a régebbi jó szakmai kapcsolataink eredményeként, a Gazdakör tagjai tartós élelmiszereket, konzerveket gyűjtöttek az aradi rászorulók számára, akiket mi folyamatosan segítünk. 20 zsáknyi válogatott ruhaneműt és hozzávetőleg 80 kiló élelmiszert gyűjtöttek számunkra. A 120 ezer forint értékűre becsült adományt, Mikulás napján szállítottuk Aradra. A Békési Gazdakör vezetőségének és tagjainak ezúttal is megköszönöm az aradi rászorulók iránti gondoskodást, a nemes gesztust. Ők a közvetítésünkkel továbbra is támogatni kívánják az aradi rászorulókat. Rajtuk kívül a hagyományosan segítő gazdák, Bartok András, Horváth Imre, továbbá magukat megnevezni nem kívánó személyek is támogattak, akiknek ugyancsak megköszönöm a nemes lelkű gesztust. Ugyanakkor Aradról is kaptunk néhány cipősdobozba csomagolt, nagycsaládoknak szánt adományt, amelyekért ugyancsak köszönetet mondok. A jelzett adományokból karácsonykor Aradra, de vidékre is jutottak.

– Az aradi szervezetnek vannak-e biztos nagybani támogatói, mint a rendszerváltás után a németországiak voltak?

– Sajnos, már állandó nagybani támogatóink nincsenek, hiszen az ottani segítőink már idősek, nem tudnak komoly segélyszállítmány összegyűjteni és kamionra pakolni, ezért a folyamatos segélyezéshez szükséges anyagi erőforrásokat magunknak kell beszereznünk. Ezt szolgálja az évek óta működő gyakorlat, miszerint a június közepe és szeptember közepe között a megyében szervezett falunapokon meghívásra mi is részt veszünk. Az önkéntes tagjaink palacsintát sütnek, amit gyümölcsízzel forgalmazunk jutányos áron, továbbá 3 lejért darabját, ruhaneműt tartalmazó, nyerő tombolacsomagokat forgalmazunk. Az innen származó pénzt a rászorultak megsegítésére fordítjuk. Tehát, akik meghívnak bennünket e rendezvényeikre, illetve vásárolnak a jelzett palacsintákból, csomagokból, közvetve vagy közvetlenül, de hozzájárulnak a rászorulók megsegítéséhez.

– Pályázatokat készítenek-e?

– Ezt célozta meg az Országos Máltai Szeretetszolgálat Főtitkárságának a kezdeményezése, miszerint kétórás munkaidővel, szociális asszisztenst alkalmazott. Jurcuţ Gianina szociális asszisztens a széles körű ismeretségével, illetve a pályázói munkájával sokat segíti a szervezetünket. A projektek elsősorban a karitatív munkára vonatkozó törvényeknek a megismerésére, a rászorulókkal történő foglalkozásokra pszichológus alkalmazását javasolja. Annak el kell beszélgetnie a rászorulókkal és a magányos idősekkel. Szerintem azonban, beszélgetéssel nem lehet rajtuk teljes mértékben segíteni, hiszen akik hozzánk bejönnek, kézzelfogható segítségre van szükségük. Természetesen, fontos a törvények ismerete és betartása, azokat ismertetjük a rászorulókkal, ezzel párhuzamosan azonban, kézzelfogható támogatásra is szükségük van, méghozzá gyorsan. Hozzánk bárki fordul segítségért, nem megy el üres kézzel, ha kevéssel is, de megpróbálunk a gondjain enyhíteni.

– A régebben tervezett máltai ifjúsági csoportot sikerült-e létrehozni?

– Sajnos, egyelőre nem, mert tapasztalataink szerint, a fiatalságban van egy bizonyos segítőszándék, karitatív szellem, de az nem elég kitartó. Legtöbbjüknél, ahogy fellobban, úgy ki is alszik. Ezzel együtt, találtam egy olyan személyt, aki hajlik az ifjúsági szervezet megalakítására, reméljük, sikerülni is fog…

– Jelenleg hány aktív tagja van az aradi szervezetnek?

– 40 taggal dolgozunk, mert sajnos, az évzáró közgyűléseink rendszerint egyperces, néma főhajtással kezdődnek az előző évben elhunyt tagjainknak a tiszteletére. A február 10-re tervezett zárszámadó közgyűlés is tisztelgéssel fog indulni, ezúttal egyik fontos támogatónk, a Tornyán vállalkozó Tóth Csaba tiszteletére. A közgyűlést rendszeresen úgy szervezzük, hogy délelőtt van az aradi, délután a kisiratosi szervezetnek a közgyűlése, amelyeken részt vesz a kolozsvári Főtitkárság képviselője is.

– Az aradi szervezet részt vesz-e a Máltai országos rendezvényeken?

– Azokat általában a Székelyföldön vagy Gyulafehérvár közelében szervezik, ami számunkra távol esik. Ezzel együtt, rendszeresen részt veszünk rajtuk. Ugyanúgy a Kisiratoson szervezett Máltai Ifjúsági Tábor munkálatain is részt szoktak venni a fiataljaink.

– A segélyezésen túlmenőn, miben segítik még a rászorulókat vagy az időseket?

– A kisbuszunkkal folytatjuk az időseknek a szegedi Medicenter szakorvosi rendelőbe és klinikára történő szállítását. E területen az elmúlt évben csökkent az érdeklődés. Tavaly 26 programot szerveztünk, amelyek során rendszeresen látogattuk az éjjeli menedékhelyt; folytatódott a csíksomlyói zarándok-programunk; a forró nyár idején többször vittünk ivóvizet olyan helyekre, ahol nagyobb tömeg gyűlt össze; a városban is tettünk ivóvíz-szolgálati körutat, de a székházban is szolgáltunk vele. Mi is meghirdettük a gyásznapot, amit a tavalyi magyarországi autóbusz-balesetben elhunyt fiatalokért kezdeményeztek; a húsvéti adományozások általában nem olyan gazdagok, mint karácsony alkalmával, de néhány segélycsomagot akkor is kézbesítettünk.

– Erre az évre milyen terveik vannak?

– 2018-ban ünnepeljük az Aradi Máltai Szeretetszolgálat megalakulásának a 25. évfordulóját, ugyanis az alakuló dokumentum 1993. március 3-án íródott alá. Az évfordulóra alaposan kidolgozott programmal készülünk, amiről idejében tájékoztatjuk a lakosságot. A 25 év alatt megszokott programjainkat idén is folytatni kívánjuk, de megragadom az alkalmat újra megköszönni az adományozóknak az önzetlen támogatást, a tagságunknak is az önként vállalt, lelkiismeretes munkát, amihez mindannyiuknak további kitartást, jó egészséget kívánok az új évben!

– Köszönöm szépen a beszélgetést!

– Én köszönöm a lehetőséget!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'