Kedd, 2018. augusztus 21., 05.48
Zajlik a gyenge kukoricatermés betakarítása

Kártalanításban reménykednek a gazdálkodók

A kukorica idén gyengén termett
A kukorica idén gyengén termett

Mint szeptember dereka után általában, idén is elkezdődött a kukorica betakarítása, ami a gazdálkodók számára valószínűleg nem örömünnep, hiszen a kitartó szárazság miatt nem számíthatnak rekordtermésre.

 

Arad megyében 37 ezer hektárt sújtott aszály

 

Az Arad megyei betakarítás helyzetéről előbb Ion Marin úrnál, az Arad Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság igazgatójánál érdeklődtünk, aki elmondta: a megyében 118 ezer hektár kukoricát vetettek, amiből eddig mintegy 8 ezer hektárról betakarították a kapásnövényt. Az eddig beérkezett eredmények alapján a megyei átlagtermés 3600-3700 kiló között mozog hektáronként. Megyei szinten mintegy 37 ezer hektár kukoricát ért aszálykár 57 településen.

A megyében elvetett 25 700 hektár napraforgó betakarításának a végén járnak, a hektáronkénti átlagtermés 2450 kiló körüli, ami igaz ugyan, hogy valamivel kevesebb a tavalyi átlagtermésnél, de figyelembe véve az idei szárazságot,  kielégítőnek mondható. Egyelőre az aszálykárral kapcsolatos adatok feldolgozásával foglalkoznak, azokat átadják a prefektúrai hivatalnak, illetve továbbítják a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. Tehát egyelőre kártérítéssel kapcsolatos adatokkal nem rendelkezik. A betakarítással párhuzamosan folyik az őszi mélyszántás, illetve az őszi vetés. Példának okáért eddig 20 ezer hektár repcét vetettek el, de az őszi árpa vetése is javában zajlik.

 

Pécskán is kevesebb termés

 

Bartok András pécskai gazdálkodó a 120 hektár kukoricájának betakarítását a napokban kezdte el, az eddigi hektáronkénti hozam 3000 kiló körüli, ami a kiváló termőföldön siralmasnak számít. A vadállatok nem okoztak különös gondot azon kívül, hogy tavasszal a nyulak a napraforgó leveleinek egy részét megették. A szárazság miatt a 25 hektárnyi napraforgó is csupán 2000 kiló körüli termést adott. A gazdálkodási esélyeket tovább rontják az alacsony felvásárlási árak, mert a napraforgóért kínált 1,25-1,26 lej kilónkénti felvásárlási ár mellett örvendenek, ha megtérül a befektetés. A gazdák megtették az aszálykárok bejelentését, illetve a kártérítés igénylését, ezen kívül azonban semmi nem történt. A Zöldprogramban termesztett szója is hektáronként csupán 1000 kiló termést adott. Tavaly szép termést takarított be, idén jóval kevesebbel is kénytelen lesz beérni, de hát ilyen a gazdálkodás: egyszer jobb, máskor kevesebb a termés.

 

 

A felvásárlási árak nem pótolják a terméskiesést

 

Az Erdőhegyi Mezőgazdasági Társulásban a 150 hektár napraforgó betakarításának a végére járnak. Gyenge közepes, 2 ezer kilós hektáronkénti termést lehet learatni, ha addig nem éri még valami természeti csapás… A 130 hektár kukoricának a termése a körülményekhez viszonyítva elfogadható, de nem több a tavalyi termésnek a felénél. Eddig a silókukoricát takarították be, ami nagyjából a tavalyi hektáronkénti hozamnak a felét adta, ami azt jelenti, hogy idén sokkal gyengébb a termés. További nehézség, hogy a felvásárlási árak nem pótolják a terméskiesést, mert a világ más részein bőséges termést gyűjtöttek be, van elég felhozatal a felvásárlási árak alacsonyan tartásához. A kalászosok helyét felszántották, az elvetett 55 hektár repce szépen kikelt, de tovább készítik a terepet a búzavetések számára is. A jelenlegi esőre nagy szüksége van a termőföldnek, ami kellő nedvességtartalommal sokkal könnyebben megművelhető, illetve biztonságossá teszi az őszi vetések kikelését is – mondta el érdeklődésünkre Szabó Zoltán elnök.

 

Nagyzerind községben készülnek a kukorica betakarításra

 

Nagyzerind községben eddig csak kézzel takarítottak be valamennyi kukoricát, aminek a nedvességtartalma nem felel még meg a kombájnnal történő nagybani aratáshoz. Az eddig begyűjtött termés hektáronként 2000-2200 kiló között mozgott, a napraforgótermés nem haladta meg a hektáronkénti 1000-1200 kilót. A községbeli gazdák mintegy 3800 hektárra nyújtottak be kártérítés-igénylést: a kukorica 55-62%-os, a lucerna 45-50%, míg a napraforgó 50-60% aszálykárt szenvedett. A községben sok a lucernatermesztő, de ők sem jártak jobban, hiszen a szárazság miatt kisebb volt a termés, kevesebb vetőmagot csépelhettek ki. Lényeg, hogy a nagybani betakarításhoz még nem fogtak hozzá – tudtuk meg Nótáros László mezőgazdasági referenstől.  

 

Eddig csak a kisgazdák takarítottak be kukoricát

 

Simonyifalva-Vadász és Bélzerind térségében is nagyjából az előbbiekhez hasonló aszálykár keletkezett. A kukorica betakarításával a nagybani termesztők még várják a szemek nedvességtartalmának a csökkenését. Aki – Molnár Imre agronómus szerint – a kukoricának megadott minden szükséges műtrágyát, illetve munkálatot, az a körülményekhez viszonyítva kielégítő termést arathat. Ahol a búzaföldeket megtárcsázták, ott a mélyszántást is el lehetett végezni, tehát az őszi vetéseket is meg lehet majd ejteni.

 

Majláthfalván kártérítésben reménykednek

 

A majláthfalvi Jövő Mezőgazdasági Társulás idén 500 hektár kukoricát termesztett, aminek a betakarításához egy hete hozzáfogtak, néhány nap alatt befejezik, a termés azonban igen gyenge. Eddig a legjobb parcella 4000, míg a legrosszabb 3000 kiló körüli termést adott, ami azt jelenti, a befektetés sem térül meg. Molnár László elnök abban reménykedik, hogy országos szinten felmérték a károkat, ezért a kormány megpróbál majd segíteni a bajbajutott gazdákon. A 170 hektárnyi napraforgónak a 2700 kilós átlagtermése jónak mondható. A betakarítással párhuzamosan folyik a mélyszántás, hétfőn kezdik az őszi árpa vetését.

***

Tehát jól sejtettük: a nagy szárazság miatt idén az utóbi évtized leggyengébb kukoricatermése vár betakarításra, miközben a gazdálkodók a kormánytól, azaz az aszálykárok folyósításától várnak segítséget.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'