Hétfõ, 2019. február 18., 03.51
A budapesti Erdődy Kamarazenekar koncertkörútja

Kastélyok zenéje Marosnémetin

Kastélyok zenéje Marosnémetin
Kastélyok zenéje Marosnémetin

Július 5-én a marosnémeti Gyulay-kastélyban kezdi erdélyi koncertkörútját a budapesti Erdődy Kamarazenekar, mely e hónap első hetében öt erdélyi műemléképületben szólaltat meg kevésbé ismert, 18–19. századi zeneműveket.

A zenekar alapítója és koncertmestere, Szefcsik Zsolt hegedűművész kutatásai révén az Erdődy Kamarazenekar rendelkezik ma a barokk és klasszicista magyar zeneművek legszélesebb repertoárjával. Júliusi erdélyi koncertjeiken is olyan darabokat tűztek műsorra, melyek jelentős része csak az ő előadásukban hallható. Így ismerkedhetnek meg hallgatóik a 17. századi, pozsonyi származású Johann Kusser Overture-jével, vagy a 18. század derekán Nagyváradon
is alkotó Michael Haydn Divertimentójával, de elhangzik a verbunkos stílus kiváló alkotója, Rózsavölgyi Márk Első magyar társastánca, illetve a kolozsvári származású Orbán György 2002-ben az Erdődy Kamarazenekar számára ajánlott, Udvari táncok című kompozíciója.
Részben a „hagyományos“ repertoárban való jártasságuk bemutatására, s egyszersmind a 19. század első évtizedeinek zenéje iránti különleges elkötelezettségük miatt, koncertjeiken elhangzik Mendelssohn IX. (c-moll) vonósszimfóniája is – olvasható a zenekar honlapján közölt ismertetőben.

Az Erdődy Kamarazenekar erdélyi koncertkörútja alkalmával a marosnémeti Gyulay-kastély mellett felkeresi a nagyszbeeni Johanneskirche-t, a miklósvári Kálnoky-kastélyt, a sepsiszentgyörgyi Krisztus király-templomot, valamint a gernyeszegi Teleki-kastélyt. 

A marosnémeti koncert július 5-én, csütörtökön délután 18 órakor kezdődik. A belépés ingyenes, de köszönttel fogadnak minden adományt, mellyel a hallgatóság a Gyulay-kastély fenntartását támogathatja.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'