MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 02.49
Kipakolnák a magyar könyveket

Kényszerszüneten a Szombati-Szabó István Könyvtár

Kényszerszüneten a Szombati-Szabó István Könyvtár
Kényszerszüneten a Szombati-Szabó István Könyvtár

A resicabányai Paul Iorgovici Megyei Könyvtár magyar részlege, a Szombati-Szabó István Könyvtár, amióta az RMDSZ az épületéből elköltözött lényegében véve január eleje óta zárva van.

A bejáratnál cédula jelzi, hogy akinek könyvre van szüksége, vagy könyvet akar visszaadni, azt az angol könyvtárban teheti meg munkanaponként 8 - 16 óra között. Ezt a tényt megerősíti Bitte Ibolya könyvtáros, aki az angol könyvtár könyvtárosa is, aki egyben az előzetes könyvigénylésre megadta a telefonszámot is: (0255)224-854.

Bitte Ibolyától megtudjuk a felemás és egyúttal lehetetlen állapotnak az okát is: az épület Németországban élő tulajdonosának ügyvédje – a könyvtárosnő állítása szerint a tulajdonos tudta nélkül – elzáratta a gázt s így akarja kikényszeríteni a magyar könyvtár elköltözését, mivel az emeletes épületet nem tudja bérlővel együtt eladni.

Hogy mi lesz a könyvtár sorsa, azt nem tudjuk. Az áldatlan állapotokon talán csak az RMDSZ tudna segíteni azzal, hogy megvásárolná az egész épületet, amelynek a kínálati ára nem egy kifizethetetlen összeg. Adott esetben, az épületben elegendő helye lehetne a magyar iskolának és óvodának egyaránt.

Ha nem oldódik sürgősen meg az égető kérdés, ismét ebek harmincadjára juthat a könyvtár teljes állománya, amely az állami tulajdonú könyvek mellett az RMDSZ tulajdonú, a rendszerváltozás után országos koldulás révén összejött könyveket is érinteni fogja.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Kapitány Balázs / Hétfõ, 2008. február 18., 11.45 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Hozzávetőleg mekkora lenne az a 'nem kifizethetelen" összeg? A magyar iskola és óvóda jelenlegi helye nem megfelelő?

Üdvözlettel Kapitány Balázs
Hozzászólt: kladiva / Péntek, 2008. február 15., 15.27 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Sajnálatos lenne a könyvtár megszüntetése, emlékszem, hogy kb 10 éve Budapestről, az OMIKK állományából is vittünk könyveket és folyóiratokat a könyvtár "feltöltéséhez".
Üdvözlettel Budapestről Kladiva Ottmár

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'