Hétfõ, 2019. február 18., 06.51

Kerek évfordulós évadot zárt a Bánsági Vándorszínház

Az ibolya című előadás zárójelenete  (Pataki-fotó)
Az ibolya című előadás zárójelenete (Pataki-fotó)

A Bánsági Vándorszínház hétfőn, augusztus 6-án, este 8 órától az aradi Jelen Házban zárta ötödik évadát, melynek során Molnár Ferenc Az ibolya című egyfelvonásos vígjátékát mutatta be 11 Temes és Arad megyei településen.

A 2014 óta működő, pályázati forrásokból megvalósuló színházi projekt minden nyáron bejárja a Bánságot, hogy ingyenesen megtekinthető, szabadtéri előadásukkal megörvendeztessék a szórványvidék településeinek magyar anyanyelvű lakóit. Az idei előadás a magyar drámairodalom egyik legnagyobb klasszikusának, Molnár Ferencnek egyfelvonásos vígjátéka, Az ibolya nyomán született, Aszalos Géza rendező, Orbán Enikő dramaturg és Albert Alpár díszlettervező irányítása alatt. Az évről évre változó, de állandó tagokkal is rendelkező vándortársulat tagjai idén Mihály Csongor és Lukács Szilárd,  mindketten a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház alkalmazottjai, Sosovicza Anna marosvásárhelyi főiskolai hallgató és Pignitzky Gellért, (szeptembertől a temesvári magyar társulat legfrissebb tagja) voltak. Technikai munkatársként Mihály Péter és Dácz Ilma Enikő marosvásárhelyi főiskolások erősítették a csapatot.

A csapathoz már a végvári felkészülési folyamat alatt három film- és médiaszakos főiskolás is csatlakozott, Sós Timothy, Medve Ferenc és Nagy Márton személyében, akik végigkísérték a Bánsági Vándorszínház idei évadát. Az általuk készített felvételek és interjúk dokumentumfilm formájában kerülnek bemutatásra a jövő év során.

Bár a szervező Tarisznyás Egyesület eredeti elképzelései a jubileumi turné- tervet illetőleg menet közben némiképp módosultak, így is sikerült a végvári háromhetes próbafolyamatot és remek hangulatú bemutatót követően 10 településre ellátogatnia a Vándorszínház csapatának. Nézőszám és érdeklődés tekintetében az esemény népszerűsége továbbra is növekvő tendenciát mutat, az idén átlagosan 80-100 fő látogatta az előadásokat az egyes településeken, bár több helyen is az eredetileg meghirdetett szabadtéri helyszín helyett, az időjárási körülmények miatt végül bent, általában a helyi kultúrotthonban mutatták be az előadást.

A Bánsági Vándorszínház alapítói és szervezői, levonva az idei évad következtetéseit, mérlegelve az elmúlt másfél hónap eseményeit és nehézségeit, arra az elhatározásra jutottak, hogy, amennyiben folytatni kívánják az ötödik évfordulóját megért színházi projektet, kénytelenek lesznek merőben megváltoztatni a Vándorszínház turné-programjának összeállítási feltételeit. Ennek értelmében, amennyiben sikerül pályázati elszámolások szempontjából is lezárni az idei évadot, jövőre nyílt felhívást intéznek a szórványvidék települései felé, és az így beérkező jelentkezések alapján kerülnek kiválasztásra a turné állomásai.

A Bánsági Vándorszínház idei és mindenkori csapata hálával és szeretettel gondol mindazokra a személyekre, akik idén és az elmúlt öt évben részt vállaltak programban, munkájukat segítették, befogadták, vendégül látták őket. Külön köszönet illeti a végvári közösséget, amely már negyedik éve otthont és lehetőséget biztosít az az évi előadás létrehozásához.

Az idei projekt megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'