JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 12.35
Hatodik SkirtBike Déván

Kerékpáron tértek vissza a felhőtlen diákévek

Kerékpáron tértek vissza a felhőtlen diákévek
Kerékpáron tértek vissza a felhőtlen diákévek

Fantasztikus hangulat kerekedett a Skirt Bike hatodik dévai rendezvényén. A szervezőknek olyan témát sikerült találniuk, amely egészen lázba hozta a biciklis hölgyeket: a hetvenes-nyolcvanas diákévek emlékét idézték, amikor egyenruhában, pionírnyakkendővel kellett iskolába járni, de ez a megkötöttség semmit sem csorbított a hajdani fiatalok jókedvén. Sőt! Mint a vasárnap délutáni skirtbike alkalmával kiderült: sokan szívesen hordták az iskolai egyenruhát, egyfajta együvé tartozás jeleként és némely pionírtevékenységbe is szívesen kapcsolódtak be, hiszen a hulladék- és gyógynövénygyűjtés, a hétvégi várostakarítás a diákok számára többnyire móka volt.

A dévai skirtbike szervezői mindent megtettek annak érdekében, hogy humorral fűszerezve idézzék fel a kommunizmusban töltött diákéveket. A város főterén ad-hoc aprózárt és „alimentara”-t nyitottak, sőt fodrászszalont is, ahol minden hölgynek copfba fogták a haját. A teret betöltő zene is a hajdani időket idézte, és meglepően sok hölgy kotorta elő a szekrény mélyéről rég elfelejtett pionírnyakkendőjét, rakott szoknyáját. A kommunizmus pártpolitikáját természetesen senki sem sírta vissza. A nosztalgiázás sokkal inkább a 20. század második felében megélt közösségi élményről szól. A hosszú sorokban történő hosszú beszélgetésekről, a nincstelenségben jelentkező segítőkészségről, a tévémentesen, nyakba akasztott kulccsal felnőtt generációk nagy utcai futballmérkőzéseiről, esti bújócskáiról a gomba módra növő tömbházak között. Egyszóval bőven volt mit felidézni és a főtéren gyülekező hölgyek szívesen váltak az idei skirtbike keretmeséjének szereplőivé.

A szervezők pedig nagyon kitettek magukért. A regisztrációs standnál bejelentkező mintegy 130 kerékpáros hölgy skirtbike logóval ellátott vászontarisznyát, s benne sok-sok hasznos apróságot, biciklilámpát, jegyzetfüzetecskét, kézműves kitűzőt, golyós tollat no meg esernyőt kapott. Merthogy az időjósok kiadós záport helyeztek kilátásba. A főtéri nagy vigasság azonban messze űzött minden felhőt.

A rendezvény közel egyórás hangolódással kezdődött. Ezalatt a nyolcvanas évek zenéje mellett üdvözölhették egymást a rég nem látott barátnők, és meglepődve tapasztalták, hogy  egész csinosan néznek ki a hajdani egyenruhában. Mire a vasárnapi sziesztáról érkező hölgyek és kisgyermekes anyukák is begurultak a térre, fel is állt a biciklis menet, amely két sportkedvelő férfiember vezetésével végigvonult a városon: a vármegyeháztól a csángótelepig és vissza.

A nagy meglepetés pedig még hátra volt. Előbb két ügyes kezű fiatalember zsonglőrmutatványai szórakoztatták a hölgyeket, majd szintén elképesztő mutatvánnyal készült koktélokkal kínálták a felvonulás résztvevőit. És végül jött a várva várt tombolázás, melyen két gyönyörű, kézzel font bicikliskosár és három még gyönyörűbb vadonatúj kerékpár talált gazdára.

– Óriási öröm volt számunkra ez a mai rendezvény. Érezni lehetett a felhőtlen hangulatot, mindenki vidám volt, mosolygós. Azt hiszem, nincs is ennél nagyobb öröm, mint mosolyt csalni ennyi ember arcára. Számomra nagyon fontos, hogy emberek között legyek, hogy pezsegjen az élet, hogy örömöt szerezzek a körülöttem lévőknek, és úgy érzem, hogy a skirtbike rendezvények során ez egyre inkább sikerül. Magam is régóta biciklizek és fontosnak tartom, hogy tudatosítsuk a nőkben, hogy a kerékpár nem feltétlenül versenysport-eszköz. Csinos szoknyában, akár tűsarkú cipővel is fel lehet pattanni rá, és elkarikázni egy tárgyalásra, piacra, iskolába. Ez a rendezvényeink üzenete és nagy örömünkre szolgál, hogy most már, a hatodik skirtbike felvonulásnál maguktól jöttek a támogatók, sok mindent ajánlottak fel, így minden résztvevőnek ajándékot tudtunk adni – mondja örömtől ragyogó arccal Nagy Emese, aki három lelkes társával: Alexandra Maria Popescu, Ramona Miţă és Boboc Andreeával karöltve kitartóan évről évre egyre nagyobb részvétel mellett szervezik meg a SkirtBike rendezvényeket. Vasárnap pedig bejelentették, a jó példa követőkre talált: idén július 22-én Vajdahunyadon is megszervezik az első szoknyás kerékpáros felvonulást.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'