MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 08.14

Keresztszülői program nagyenyedi diákoknak

 
2010. március 11., 21.19
Csütörtök
A Magyar Tudományos Akadémián 2010. március 3-án került sor a Széchenyi-emlékünnepre. Széchenyi István halálának 150. évfordulója emlékére Széchenyi István-emlékdíjat adományoztak többek között dr. Pap Géza erdélyi református püspöknek. 


Ugyanitt és ugyanekkor bejelentés történt arról a kezdeményezésről, hogy magánszemélyek és intézmények keresztszülőként támogatnak a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban tanuló diákokat. 

A bejelentésről a Bethlen Gábor Kollégium igazgatónőjét, Szőcs Ildikót kérdeztük.

– Mi is volt pontosabban ez a bejelentés?

– A keresztszülői program egy olyan kezdeményezés, hogy az ösztöndíjakat, amivel rendelkezik az alapítvány, intézményesített formában személyesebbé lehessen tenni. Az a keresztszülő, aki érdemesnek tartja a Bethlen Gábor Kollégiumban kilencedikes diákot támogatni, jelentkezik a programfelelősnél, Turzai Melánia igazgatóhelyettesnél és felajánlja azt az összeget, amivel rendelkezik.

Egy tanév egy bentlakó diáknak a kollégiumban kb. 150 000 forintba, illetve 500 euróba kerül. Egy- vagy négyéves ciklust hirdettünk meg, de természetesen bármilyen fajta megoldás lehetséges, például a résztámogatás, egyéves támogatás, tehát minden támogató abból a kevésből, amije van, annyit ajánl fel, amennyit óhajt. Így személyessé alakulhat a kapcsolat a keresztszülő és a támogatott diák között. Lehetőségük van egymást megismerni, a keresztszülő kiválaszthatja, hogy kit akar támogatni az ide jövő kilencedikesek közül. Kezdetben szimpátia, szociális helyzet vagy érdeklődési kör alapján, utána állandó levelezésben állnak, illetve lehetőségük lesz személyesen is találkozni. Az iskola ösztöndíj-bizottsága a támogatott diákról évente jelentést küld a keresztszülőnek, ez ösztönözheti az ösztöndíjban részesülő diákot is.

Az Akadémián a Rákóczi Szövetség felajánlotta, hogy továbbra is támogatja az iskolát, de helyi szinten is meg kell alapítani a Rákóczi Szövetséget, ez most van folyamatban.

A Professzorok Batthyány Köre felajánlotta, hogy a jelenlegi kilencedikes diákoknak szakmai támogatást nyújtana.

– Vannak-e már jelentkezők a keresztszülőségre a Bethlen Gábor Kollégiumban?

– Igen, 11 keresztszülőnk van és reméljük, a sor bővülni fog.

– Határon belüli vagy határon túli támogatók?

– Határon innen és túlról is vannak. Az első keresztszülő, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő két diáknak vállalta a támogatását, ő Szőcs Gyulával együtt a Bethlen-bál fővédnöke is lesz, ugyanis a Bethlen-bálon is szeretnénk bejelenteni a keresztszülő- programot. Ezen kívül nagyenyedi jelentkezők is vannak, a belföldiek közül a Kolozsvári Magyar Rádió szerkesztősége.

– A Duna Televízióba milyen műsorba és mi célból látogatott el?

– A híradóban a Tudományos Akadémia Széchenyi-emlékdíjáról tudósítottak, illetve másnap a Család-Barát műsor vendége lehettem. Itt lehetőségem nyílt elmondani a keresztszülő-programunkat.

Március folyamán a Magyar 1, Magyar 2 és a Duna Televíziónak meghatározott időközönként egyik reklámja a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumról szól. Ebben határozottan segítségünkre volt dr. Szőcs Gyula és Gubcsi Lajos.

Mint a keresztszülő-program egyik fő támogatóját, a Bethlen Gábor Kollégium mentorát, a Széchenyi-emlékünnep keretében dr. Szőcs Gyulát Ex Libris díjjal tüntették ki.

Az ünnepen részt vett a Bethlen Gábor Kollégium és a soltvadkerti testvériskola küldöttsége is.

Horváth Enikő

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'