JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 17., 18.40
Gyógyszertári jelentés

Keret nélkül sem költekeznek túl

Keret nélkül sem költekeznek túl
Keret nélkül sem költekeznek túl

Több, mint másfél hónappal a nagy visszhangot és országos aggodalomhullámot keltő, a támogatott és ingyenes gyógyszerek keretének felső határát eltörlő rendelet bevezetése után nagy a nyugalom a patikákban.

Az országos vezetők kételyeivel ellentétben a Gyógyszerészek Arad Megyei Kollégiumának elnöke már akkor is természetesnek tartotta az október elsejétől bevezetett lépést. – Románia volt az egyetlen európai uniós tagország, ahol még érvényben volt ezt a rendelkezés. Normálisnak tartom, hogy végre eltörölték, szerintem ez egy jó dolog – válaszolta akkor a Nyugati Jelen kérdésére Daniela Barbu, a kollégium elnöke.

Amióta érvényben van a rendelet, nem hallottunk botrányokról ez ügyben.

A patikák azóta minden hétvégén jelentést készítenek a kiadott támogatott és ingyenes gyógyszerek mennyiségéről és értékéről, ezek alapján pontosan nyomon követhető a helyzet alakulása.

Daniela Barbu szerint beigazolódtak várakozásaik.

– Saját tapasztalatom szerint és több kolléga elmondásából ítélve körülbelül ugyanannyi támogatott és ingyenes gyógyszert igényelnek a páciensek, mint azelőtt. Az orvosok megértették ezt a folyamatot, és nagyon jól együttműködünk, ezért Aradon nem voltak gondok – írja le a helyzetet a kollégium elnöke, hozzátéve: nálunk mindig is sokkal nyugodtabb volt a helyzet, mint például a szomszédos Temes megyében.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'