JelenHaz
Kedd, 2019. december 10., 00.02

Készülődés az EU-HUROMEX gyakorlatra

Ioan Bogdănescu
Ioan Bogdănescu

Lázas készülődés zajlik az aradi reptér melletti lőtéren, ahonnan jövő héten az utóbbi idők minden bizonnyal legnagyobb és leglátványosabb nemzetközi polgárvédelmi gyakorlatait fogják koordinálni. Mint arról a szeptember 13-ai lapszámunkban részletesen tájékoztattunk, az EU-HUROMEX 2008 fedőnevű, uniós támogatottságú gyakorlatban Magyarország (projektpályázó) mellett Románia is aktív szerepet vállalt. A gyakorlati rész első fázisa Magyarországon indul be Jász-Nagykun-Szolnok megyében, jövő héten 22-én, Romániát (a második főszervezőt) Arad megye képviseli.

A magyar és a román csapatokon kívül, a nemzetközi gyakorlatban 8 ország küldi le polgárvédelmi csapatait (más intézmények képviselői mellett), magyar és román területen zajlanak majd a különféle katasztrófákra utaló szimulálások. Először magyar, majd román területen koordinálják a feladatok végrehajtását.

Ioan Bogdănescu, az Arad megyei sürgősségi felügyelőség parancsnoka a Nyugati Jelennek tegnap elmondta: a több száz fős „vendégek” várhatóan 24-én, szerdán lépik át az országhatárt Gyulavarsándnál, majd indulnak az aradi reptéren felállított bázishoz. Ott lesznek elszállásolva katonai sátrakban, ott étkeznek majd, onnan kommunikálnak, ott helyezik el a vezérlőberendezéseket, állítják fel az összetett és drága technikai műszereket stb. Egyszóval valóságos háborús-bázis épül a reptér mellett, a vendégek érkezésekor a megyében és a városban minden bizonnyal komoly biztonsági intézkedéseket hoznak, hisz a gyakorlat kizárólagos résztvevőin, vezetőin kívül még EU-s megfigyelők, NATO-szakemberek és egyéb komoly hivatalosságok is végigvonulnak majd az aradi utcákon.

A mentéseket, árvízvédelmi előkészületeket, baleseteket szimuláló gyakorlatok forgatókönyvéről a jövő héten folyamatosan és részletesen tájékoztatják a sajtót, úgyhogy a lakosok naponta értesülhetnek az eseményekről. Ízelítőül annyit árultak el, hogy összetett akciók lesznek a Gyoroki tónál, Öthalomnál (Vladimirescu), a volt vegyi kombinátnál, az aradi strandon, a Maroson stb. Mindenki a saját felszerelését „dobja be a közösbe” és játssza el, hogyan működnének együtt a szomszédos országokkal egy-egy komoly környezeti, vagy más jellegű, a lakosságot veszélyeztető katasztrófa esetén.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'