JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 11.34

Két év múlva lenne kész az új onkológiai kórház

Két év múlva lenne kész az új onkológiai kórház
Két év múlva lenne kész az új onkológiai kórház

Az Arad Megyei Tanács hétfőn írta alá a szerződést a munkálatokat elvállaló céggel, a keddi gyűlésen pedig a tanácselnök, Iustin Cionca kijelentette, hogy 24 hónap alatt kell megtervezzék, majd megvalósítsák a Vicențiu Babeș utcai onkológia kórházat.

A tanács tulajdonában lévő háromemeletes épület felújítása az intézmény régebbi projektje, mint többször is kijelentette már a tanács elnöke, a kórházakba való befektetések elsőbbséget élveznek. Többek között az is elhangzott, hogy egy megközelítőleg 4000 négyzetméteres létesítményről lenne, szó, kórszerű gépekkel, fejlett személyzettel és modern ellátással. Az elnök hozzátette, nem volt könnyű dolguk, ami a pályázatot illeti: a dokumentációkat eddig kétszer is visszautasította az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF). A kórház szükségességének főbb okai között a nagyobb hely és több személyzet igénye van, tekintettel arra, hogy megyénkben gyakori a rákos megbetegedés, illetve a megyei kórház ápoló- és befogadóképessége elég kicsi.

 

A statisztikák szerint 2020 és 2025 között a rákos megbetegedések az elhalálozási okok első helyét fogja majd elfoglalni – Arad megye az országban az első öt között van, ami a betegek számát illeti (14 000). A betegség a legtöbb betegnél a tüdő-, prosztata-, mell- és hasnyálmirigy rák formájában jelentkezik, és sajnos a páciensek kétharmada már nagyon súlyos állapotban kerül be a gyógyintézetekbe. A betegek átlagos életkora csökkent, jelenleg 55 és 60 év között fedezik fel a rákot az aradiaknál. Az évi egy kivizsgálás hasznossága is elhangzott a keddi gyűlésen.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'