MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 18.40
Siker a képességvizsgán

Két osztályba, három szakra várják a magyar diákokat

Két osztályba, három szakra várják a magyar diákokat
Két osztályba, három szakra várják a magyar diákokat

Hunyad megyében, az országos átlaghoz közelítve, az idei képességvizsgázók 76,30 százaléka szerzett ötös feletti jegyet valamennyi vizsgatantárgyból. A hétfő délben nyilvánosságra hozott eredmények szerint a megyében 7 diáknak sikerült 10-es átlagot elérnie, ám volt hat olyan diák is, aki csupán a nevét írta a dolgozatra, így kereken egyest kapott. Kizárni senkit sem kellett a vizsgáról, de a 2826 beiratkozott közül 163-an hiányoztak.

A magyar diákok soraiban kicsit más volt az arány. A 29 nyolcadikos közül 1 diák hiányzott, 11-en pedig egy vagy több tantárgyból ötösnél kisebb jegyet kaptak. 17-en szereztek mindenből átmenőt. Petrozsényban mindkét nyolcadikos sikeresen vizsgázott, a 7 vajdahunaydi diák közül hatan szereztek átmenő jegyeket, Lupényban egy diák vizsgázott sikeresen, ketten ötös alatt teljesítettek, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban pedig a 16 diák fele-fele arányban ért el mindenből 5-ös feletti, illetve alatti jegyet – számolt be Szász-Barra Zsófia kisebbségi tanfelügyelő, hozzátéve, hogy a nagy buktató idén is a matematika volt.

Hétfő délután 16 és 20 óra között négy óra állt a diákok rendelkezésére benyújtani az esetleges óvásokat. – Idéntől újdonságnak számít, hogy az újrajavítás alkalmával elért pontszám akkor is módosítja az eredeti jegyet, ha a két javítás közötti különbség nem haladja meg a 0,5 pontot. Ezt tavaly kérte az országos diáktanács, és idéntől már érvényben van az erre vonatkozó rendelkezés, mely a képességvizsgára és az érettségire is vonatkozik – fogalmazott a kisebbségi tanfelügyelő.

A képességvizsga végleges eredményeit június 30-án teszik közzé. Az itt szerzett jegy idéntől a bejutási átlag 80%-át teszi ki. A további 20 százalékot az öt-nyolc osztályban elért tanulmányi eredmény jelenti. A diákoknak július 3-án kell kitölteniük az iratkozási kérvényt és július 12-én zárul az első országos leosztás. A második leosztás, mely a szabadon maradt középiskolai illetve szakiskolai helyek betöltésére irányul szeptember 8-ig tart. Hunyad megyében közel 3500 közép-, illetve szakiskolai helyet hirdettek meg az általános iskolát végzett diákok számára. Magyar nyelven a megyében kizárólag a dévai Téglás Gábor elméleti Líceumban lehet továbbtanulni, ahol két osztályba várják a jelentkezőket. – Idén is két, egyenként 28-as létszámú osztály engedélyezését kértük. Az egyik turizmus szakon, a másik elméleti oktatásban, kettős szakkal: az osztály fele matematika–informatika, a másik fele természettudomány képzést nyújt – közölte tegnap Balogh-Botár Károly Csaba, az iskola igazgatóhelyettese. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'