Csütörtök, 2018. június 21., 03.57

Keveslik a munkaerőt az olasz beruházók

Egy asztalnál a megye és a város vezetői az olasz beruházókkal
Egy asztalnál a megye és a város vezetői az olasz beruházókkal

A hiányzó munkaerő, az alkalmazottak szakképesítése és az Aradi Nemzetközi Repülőtér jövője volt a legvitatottabb három téma azon a megbeszélésen, melyen Arad municípium és Arad megye vezetői konzultáltak olasz üzletemberekkel. A megyei tanács székházában tartott csütörtöki találkozón több mint 20 olasz tőkéjű vállalat képviseltetett, jelen volt többek között Olaszország aradi tiszteletbeli konzulja. Roberto Sperandio igyekezett ráirányítani a figyelmet a megyénkben tevékenykedő olasz cégek legnagyobb problémáira, ezen belül a szakképzett munkaerő hiányára. Arad megyében több mint 600 aktív olasz céget tartanak számon (jelentős csökkenés, az eddigi maximum 1584 volt), és szinte mindenhol problémát jelent a jól felkészült munkások hiánya.

Gheorghe Seculici, az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara elnöke egy demográfiai tanulmány elkészítését javasolta, mely szerinte magyarázattal szolgálhatna az aradi lakosság (beleértve a munkaerő) rohamos csökkenésére. Arad municípiumban 1990-ben mintegy 205 000 lakost tartottak számon, ez az érték mára 147 000-re esett vissza. A megye területén működő vállalatok az összes munkaerőt beszippantották. Ezekre a problémákra kellene mihamarabb megoldást találni, mondta a kamara elnöke.   

Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnökének szándéka még nagyobb hangsúlyt helyezni a szakiskolák beindítására, tekintve, hogy a szakoktatást továbbra is tévhitek árnyékolják be. Sok család még mindig ódzkodik attól, hogy szakiskolába írassa gyermekét, a szakmunkásképzést hátrányos megítélés lengi körül. A megye elnöke arra kérte az olasz beruházókat, hogy legyenek partnerei a megyének bizonyos fejlesztésekben, mint például a falusi és agroturizmus fellendítésében. „Van egy turizmusfejlesztési stratégiánk, elkészült A bor útja beruházás, vannak minőségi boraink, de hiányzik a következő etap, az agroturizmus, a vendéglátó ipari beruházások” – mondta a megye elnöke, hangsúlyozva, hogy fejlesztések nélkül a legjobb termékeket sem lehet értékesíteni.

Gheorghe Falcă aradi polgármester egy új elképzelést ajánlott a jelenlévők figyelmébe, mégpedig azt, hogy az önkormányzat alacsony (havi 35-50 euró) lakbérű lakásokat tervez létesíteni az ipari övezetekben dolgozó alkalmazottak számára. A projektet szeretnék már az idei évben kivitelezni.  


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'