Vasárnap, 2018. december 16., 17.44

Kezdődnek a beiratkozások az előkészítő osztályba

A Tanügyminisztérium tájékoztatja az érintetteket, hogy március 5-től elkezdődik a kisgyermekek előkészítő osztályba való beíratása. Ez a folyamat március 16-ig tart, és történhet online vagy személyesen egy formanyomtatvány kitöltésével, melyet érvényesíteni kell a választott tanintézményben.

Nem kötelező a körzetnek megfelelő iskolába íratni a gyermeket, ám ha nem a körzethez tartozó tanintézményt választják, a beírás a helyek számának függvényében történik.

Alapvető kritérium, hogy az augusztus 31-ig a 6. életévet betöltő gyermeket kötelező módon előkészítő osztályba kell adni minden előzetes felmérés nélkül. A szeptember 1. és december 31. között 6. életévét betöltő gyermeket abban az esetben lehet előkészítő osztályba adni, ha a gyermek pszichoszomatikus fejlődése megfelelő. Amennyiben a tesztek szerint a gyermek nem áll készen elhagyni az óvodát, vagy a szülők még várnának egy évet az előkészítő osztállyal, a gyermek maradhat óvodában, a nagycsoportban. A pszichoszomatikus teszt eredménye nem fellebbezhető – áll a beiskoláztatási tájékoztatóban.

Február 27. és március 10. között az óvodákban, illetve minden elemi tagozattal rendelkező iskolában nyílt napot szerveznek, amikor a szülők, a gyermekek és az érdeklődők meglátogathatják a tanintézményt, megnézhetik az előkészítő osztályokat, és beszélgethetnek a tanítókkal, óvónőkkel

A gyermekek pszichoszomatikus felmérése is február 27. és március 10. között zajlik a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont (CJRAE) irányításával, erről bővebb felvilágosítást az iskolákban kapnak a szülők.

Idén is két szakaszban fog történni a gyermekek beíratása: március 27–29. között történik a körzetnek megfelelő iskolába való beíratás, az eredményt március 30-án függesztik ki, majd a második szakaszban – április 11-től – történik az üresen maradt helyekre való beiratkozás. A végeredményt április 23-án hozzák nyilvánosságra.

A körzeti iskolák listája, az iskoláztatási tervek és a kiszabott helyek száma az előkészítő osztályokban és egyéb információk a tanfelügyelőség honlapján (www.isjarad.ro) és az iskolák online felületein elérhetők, de a szülők bizalommal fordulhatnak kérdéseikkel a választott tanintézményekhez is.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'