Fresh Corner
Szerda, 2019. április 24., 19.14

„Kézfogások” a huszonöt éves évforduló küszöbén

„Kézfogások” a huszonöt éves évforduló küszöbén
„Kézfogások” a huszonöt éves évforduló küszöbén

November 7-én, szerdán, a Gyulai Polgármesteri Hivatal dísztermében került sor a már hagyománnyá vált „Kézfogások – Strângeri de mâini” rendezvénysorozatra, Arad és Gyula testvérvárosok egyik legfontosabb közös eseményére. A „Kézfogások” egyben előkészület, amolyan ráhangolódás is volt a következő évre, a két település ugyanis 2019-ben ünnepli a testvérkapcsolat fennállásának 25. évfordulóját.

A gyulai eseményen Arad város tekintélyes számú küldöttséggel képviseltetett. A delegációt Bognár Levente alpolgármester vezette, Bogdan-Vlad Boca, Antoanela Naaji, Roxana Tabuia és Adina Dumitrean városi tanácsosok kíséretében. Aradról jelen voltak még a két város együttműködésében, kapcsolatának ápolásában fontos szerepet játszó civilszervezetek, kulturális intézmények, szakmai szervezetek képviselői, vezetői is.

Az aradi vendégeket Kónya István gyulai alpolgármester fogadta, emlékeztetve az egybegyűlteket, hogy a két város immár 24 éve működik együtt és valósít meg közösen egyre sikeresebb programokat, de a 125 éve elhunyt Erkel Ferenc születésnapjára is felhívta a figyelmet. A zeneszerző (Gyula, 1810. nov. 7.–Budapest, 1893. jún. 15.) szülőházánál ugyanis az aradi vezetőkkel közösen hajtottak fejet a nap folyamán, illetve helyeztek el koszorúkat.

A Gyula város képviselő-testületének jelenlétében megtartott ünnepi ülésen Bognár Levente alpolgármester elmondta, a 25 éves évforduló egyben kötelezi is őket, hogy 2019-ben igazán értékes és példaértékű közös programokkal, projektekkel fűzzék még szorosabbra és gazdagítsák Arad és Gyula polgárainak kapcsolatát. A beszélgetéseken szó esett az Arad Megyei Múzeummal való együttműködés kiszélesítéséről, pozitívumként emelték ki a Csiky Gergely Főgimnáziummal fenntartott testvérkapcsolatot, de a képzőművészek és a civilszervezetek közötti tapasztalatcserék is hasznosnak bizonyultak a városvezetők meglátása szerint.

A testvérvárosok képviselői az idei év megvalósításait elemezték, egyetértve, hogy az egyik legnagyobb eredmény az a koprodukció, melyet hamarosan az aradi publikum is láthat, a Klasszikus Színházi Fesztivál keretén belül.

Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott c. darabját a Gyulai Várszínház, az Aradi Kamaraszínház és az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház közös projektjeként láthatja az aradi publikum november 25-én, vasárnap 19 órai kezdettel a nagyszínházban. A darabot első ízben a Gyulai Várszínházban játszották, Tapasztó Ernő rendezésében, idén nyáron, a Shakespeare-fesztivál keretében.

 

A házigazdák a program második felében a Harruckern-Weinckheim-Almásy-kastélyhoz kalauzolták az aradiakat, akik megtekinthették a gyulai Erkel Ferenc Múzeum 150 éves fennállása alkalmából megnyitott időszaki kiállítást. Az Erkel-szobornál való koszorúzás után, a vendégek egy emlékezetes oratórikus hangversenyen vehettek részt a Vigadóban.

A „Kézfogások” idei következő epizódját Aradon rendezik, amikor az aradiak látják majd vendégül gyulai partnereiket. Az eseményre december 7-én kerül sor a Városházán, de a részletes programra egy későbbi időpontban fogunk visszatérni.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'