Vasárnap, 2018. december 16., 11.20
Hunyadi Mátyásra emlékeztek

Királyi születésnap a Téglásban

Királyi születésnap a Téglásban
Királyi születésnap a Téglásban

Egész napos reneszánsz játszóházzal ünnepelték Mátyás király 575. születésnapját a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban. A tanító nénik már napok óta terveztek, olvastak, faricskáltak, hogy kellőképpen „megágyazzák” a nagy eseményt. Hasonló lázas készülődés folyt az ünnepség megszervezésében jelentős részt vállaló Dél-Erdélyért Kulturális Társaság köreiben is: készült a koronázó szék, a lovagiskola, az udvari bolond-képezde kellékei, folytak a táncpróbák.

Így aztán Mátyás király születésnapján már reggeltől középkori városkához hasonlított az iskola. A tanító nénik udvarhölgyeknek öltözve tanították a Mátyás-mesék főcímdalát s közben ügyes kis műhelyekben készültek a pajzsok, zászlók, kardok, szóban, képben folyt a mesélés a nagy magyar királyról. Déltájban valamennyi elemista kisdiák énekszóval vonult be Mátyás király híres fekete seregébe, s seregestől érkeztek Buda városába (az iskola aulájába), ahol a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság táncosai (Boboc Csilla, Daradics Annamária, Junie Éva, Varga Anna) és számos kézműves- és játszósarok várta őket.

A technikai eszközök némi sértődöttséget mutattak az idő visszafordítása miatt, így Mátyás megkoronázásának legendáját filmnézés helyett néhány szóba sűrítve kellett elmondani. Már-már úgy nézett ki, a táncházhoz is élő zenekart kell nagy hirtelen összehozni, de némi biztatásra mégiscsak jobb belátásra tért a tanintézmény hangosító berendezése, és a gyereksereg nagy örömére elkezdődött a reneszánsz táncház. A tanulandó táncokat a dévai Renaissance Együttes ifjú és gyermekcsoportjai mutatták be meghívva köreikbe osztálytársaikat is. Ezt követően osztályonként látogathattak meg egy-egy műhelyt a gyerkőcök. A legnagyobb sikere talán az udvari bolond képezdének volt, de izgatottan folyt a dobozvár építés és ostrom, az élő bábokkal játszott malom, a koronázás, lovagi torna, célba dobás, almaevés, nemezelés is.  S közben egy-egy apró hölgy Csatlós Eszter hatodikos sminkmester várbeli műhelyében szépülhetett. Mátyás király álruhában figyelte a nagy forgatagot. S krónikás hiányában, maga kényszerült kattintgatni fényképezőgépével, hogy az utókor számára megörökítse születésnapi buliját. A mulatság vége felé azonban felöltötte királyi köntösét és méltó pompával vonult be a nép közé. Utóbbi megilletődve köszöntötte a királyt, aki „igazságos” ragadványnevéhez méltóan valamennyi osztályközösségből a névsor végén álló diákot szólította magához, egy-egy jókora tál héjában főtt pityókával ajándékozva meg őket. Persze lelkükre kötötte, hogy a jutalmat az osztálytársakkal együtt fogyasszák el. Erre már az osztálytermekben került sor, a király ugyanis elvonult, és arra intette népét, hogy énekszóval ki-ki menjen szépen haza. Úgy tűnt a közös pityókaevés illő záró mozzanata volt a születésnapozásnak. A gyermekek nagy élvezettel hámozták, harapdálták a frissen főtt krumplit, merthogy „ilyen finomat még soha nem ettek”.  Mátyás tehát ezúttal is megtette a magáét, emlékezete biztosan további 500 évig élni fog!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'