JelenHaz
Kedd, 2019. november 19., 04.45

Kisiratos, Kispereg: kishatár, nagy lépések

Két Arad megyei településről is közvetlen átjárás lesz Magyarországra legkésőbb három éven belül. Kisiratos Dombegyháza felé szeretne határátkelőt nyitni, és Almási Vince polgármester szerint a túlsó oldalon már el is készült a projekt, most már a román fél kell elkészüljön az infrastruktúrával, de az államközi egyezmény szerint legkésőbb 2011-ig meglesz az út. Így jócskán lerövidülne az út Magyarországra, hiszen Dombegyház mindössze 3-4 kilométerre van Kisiratosról, de jelenleg a község lakosainak a legközelebbi átkelő a Tornya–Battonya határállomás. A polgármester az átkelőtől nagyobb idegenforgalmat – egyáltalán: nagyobb forgalmat – remél, ami közvetve kihat a gazdaságra, az árucserére stb. Addigra talán a gyógyfürdő is elkészül, és turisták is felkeresik majd Kisiratost

Amennyiben 2011 márciusától Románia is tagja lesz a schengeni térségnek, már szükség sem lesz határállomásra, csak az útra, hiszen megszűnnek az ellenőrző pontok. Erre alapozva lát neki a Mezőhegyesre és Battonyára vezető kisperegi műút építésének már jövőre a községi önkormányzat. Nagy Sándor polgármester elmondta, hogy az alapozásnak és a homokágy építésének már jövőre nekikezdene, és három-négy éven belül csatlakoztatják a Mezőhegyes–Battonya megyei rangú úthoz (a két magyarországi település önkormányzatai támogatják a beruházást). A pénzt európai uniós pályázatból teremtik elő, a román kormánytól pedig a Nagylak felé vezető 10 kilométeres út aszfaltozására remélnek támogatást, és várhatóan három-négy éven belül az is meglesz.

„Nagyon elnyomott volt ez a régió, pedig alapjában véve gazdag vidék – mondta a polgármester. – Pécska felé, a régi úton egy óra alatt döcögtünk végig 11 kilométert. Mára ez megoldódott, tíz perc alatt be lehet érni a műúton. Arad is könnyen megközelíthető, és ha Nagylak és Magyarország felé is meglesz az új út, elmondhatjuk, hogy bekapcsoljuk Nagy- és Kispereget Európa vérkeringésébe. Falvaink elöregedtek, de az infrastruktúra talán vonzóvá teszi majd a fiatalok számára. Békeszerető embereket, jó levegőt és jó minőségű ivóvizet talál az, aki itt szeretne letelepedni.”

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: nézelődő / Hétfõ, 2008. szeptember 08., 22.44 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Azok a fránya kilométerek!
Kisiratos-Nagyiratos-Kisvarjas-Dombegyház MINIMUM 10 kilométer, és nem 3-4!
Kisiratos Battonyától ugyanezen a MÁR KÉSZ műúton 17-18 kilométer.
Külömbséget kell tenni egy beruházással való egyetértés és annak támogatása között. Szerintem sem Battonyának, sem pedig Mezőhegyesnek sincs SAJÁT pénze a Nagy Sándor által elképzelt kisperegi rákötésre.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'