JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 11.37
Sima meccs Déván

Kóbor kutyák–önkormányzat 7-0

Kóbor kutyák–önkormányzat  7-0
Kóbor kutyák–önkormányzat 7-0

Legalább hét személyt harapott meg két nap alatt Déva központjában egy kóbor kutya – állítják egy kereskedelmi bank alkalmazottai, akiknek munkahelyükről közvetlen kilátásuk van az Opera parkra.

A banki alkalmazottak azután kezdtek sűrűbben kitekinteni az ablakon, miután kolleganőjüket, Teodora Roman-t is megharapta a szóban forgó eb. Az áldozat azonnal oltásra jelentkezett a kórházban, ahol kiderült, hogy magát a kórház ügyvezető igazgatóját is ugyanazon a környéken harapta meg szintén aznap, valószínűleg ugyanaz a kutya. Én is azonnal beoltattam magam, meséli Alexandru Iacobescu, ügyvezető igazgató, akit elmondása szerint hátulról támadt meg a kóbor kutya és mart bele a lábszárába. Az áldozatuk közül néhányan, bejelentést tettek a polgármesteri hivatalnál is, azonban nem sok eredménnyel. A hivatal alkalmazottai szerint nincs mit tenni a kóbor kutyákkal. Kiirtani nem lehet őket, mert tiltja a törvény, begyűjtésükre pedig már nincs lehetőség, mert a város egyetlen menhelye már így is agyon van zsúfolva. A múlt hét óta már egyetlen kutyát sem fogadtak a menhelyen – állítja  Ştefan Cubineţ, a városgazdálkodási hivatal vezetője.

A Salvaţi-l pe Lăbuş állatvédő egyesület által fenntartott szántóhalmi kutyamenhely vezetője, Rodica Tănase, azonban határozottan cáfolja az állítást. Nem igaz, hogy nem fogadunk be kutyákat, csak az az igazság, hogy Cosmin Costa alpolgármester megígérte, hogy még hozat 50 ketrecet a menhelyre, ellenben már másnap meg is feledkezett ígéretéről – állítja Rodica Tănase. Mint mondja, az önkormányzat eredetileg 100 kóbor kutya számára alakította ki a szántóhalmi menhelyet. Most azonban már 500 kutyát tartanak itt el, nagyrészt szponzorok segítségével. Az eredeti elképzelés az volt, hogy csupán oltásra és ivartalanításra hozza ide a polgármesteri hivatal a kutyákat, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a négylábúak nem igazán hajlandók elhagyni a menhelyet, ahol biztos táplálékot találnak. A tavalytól meghirdetett örökbefogadási akció sem igazán vált be egyelőre. Egy kézen megszámolható azon kutyák száma, melyek gazdára találtak a menhelyen – állítják az alkalmazottak. Pedig véleményük szerint az ide kerülő négylábúak szinte mind szelídek. Mintha csak kiválogatnák őket, a polgármesteri hivatal alkalmazottai mind olyan kóbor kutyákkal állítanak be hozzánk, melyek szinte odadörgölőznek az ember lábához. Nem bántanak ezek senkit. A valóban veszélyes állatok befogásával azonban senki sem nem vesződik – véli Rodica Tănase.

Az utóbbi napokban megmart áldozatok egyelőre nem gondolkodnak a polgármesteri hivatal perbeadásán, bár tisztában vannak vele, hogy az intézménynek törvény által előírt kötelessége a kóbor kutyák felszámolása. Ellenben bizonyára azt is tudják, hogy eddig egyetlen hazai polgármesternek, vagy hivatali alkalmazottnak sem görbült a haja szála sem azért, hogy az általa vezetett, felügyelt város területén lézengő kóbor kutyák akár halálosan is megmartak egy embert.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: muhá / Péntek, 2008. december 12., 22.46 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

muháháháhá
Hozzászólt: Ilona János / Kedd, 2008. október 07., 20.50 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Több, mint nevetséges és több, mint szomorú, ami a „kóbor kutya fronton” történik.
Törvény van az állatok védelmére, de az emberek élete, egészsége, úgy tűnik, nem eléggé törvény-védett.
A menhelyek túlzsúfoltak, a kóbor ebek falkában járőröznek a külvárosi utcákon (is), a gyalogosok óvatosan kerülgetik őket, a tisztségviselők pedig simán fütyülnek az egészre.
Vajon meddig? Netán egy-két halálos harapásig? Köszönöm, nem kérek belőle, sem én, sem gyerekeim. Sem mások, gondolom.

Az állatvédő törvények tőlünk nyugatabbra is ugyanolyan szigorúak, mint mindenütt az Unióban. Miként lehetséges mégis, hogy, például, a németországi nagy- és kisvárosokban, falvakban nyoma sincs kóbor kutyának?
Déli majdnem-szomszédainknál, a horvátoknál sem ismerős fogalom az utcán csatangoló szurtos eb. Macskából van elég, de azok legfeljebb egereket s nem embereket hajkurásznak…

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'