MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 18.04
Január 25-én lesz a Magyar Kultúra Napi rendezvény

Kölcsey-díjak átadása, Évkönyv és zenés-irodalmi műsor

Kölcsey-díjak átadása, Évkönyv és zenés-irodalmi műsor
Kölcsey-díjak átadása, Évkönyv és zenés-irodalmi műsor

A Magyar Kultúra Napját immár hagyományosan az Aradi Kölcsey Egyesület és az RMDSZ Arad Megyei Szervezete közös rendezvénnyel ünnepli meg.

 

2004 óta, az aradi Kölcsey Egyesület ezen a napon adja át díjait, amit olyan személyek vagy intézmények kaphatnak, akik tevékenységükkel hozzájárulnak az aradi magyarság identitásának megőrzéséhez, gyarapításához, szellemi és épített örökségének megőrzéséhez, kisközösségek építéséhez, illetve, akik az egyesületet támogatják ebbéli munkájában.

Az idei ünnepség és díjátadás csütörtökön, 2017. január 25-én 18 órakor lesz a Kamaraszínház termében, az aradi Bábszínházban.

Amint azt már közöltük, az Egyesület elnökségének döntése alapján idén Kölcsey-díjban részesül:

·       Jámbor Ilona, az In memoriam 1956 Egyesület elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméjének őrzéséért, annak aradi vonatkozásai feltárásában végzett évtizedes munkájáért és a Szoboszlay-per áldozatai emlékének ápolásáért,

·       Kocsis Rudolf szobrászművész Arad magyar vonatkozású köztéri szobrainak visszaállításában kifejtett munkájáért és Arad új, magyar köztéri szobrainak alkotójaként.

Jámbor Ilona laudációját Nagy István, a pécskai Kálmány Lajos Közművelődési Egyesület elnöke, Kocsis Rudolfét pedig Puskel Péter közíró, helytörténész tartja.

A kultúra napja akkor válik igazi ünneppé, ha ilyenkor számvetést készítünk, hogy milyen módon őrizzük a ránk hagyott kulturális örökséget – ezért a Kölcsey Egyesület ezen az estén mutatja be legújabb, a 2015–2016-os esztendők Kölcsey Évkönyv-ét is, mely érdekes tanulmányok, irodalmi alkotások és az Egyesület 2015 és 2016-os fontosabb eseményei áttekintésének, felidézésének gyűjteménye.

A mintegy 360 oldalas könyvet az Egyesület tagjai, illetve a Magyar Kultúra Napi rendezvény résztvevői ajándékba kapják ezen az ünnepségen.

Az est második részében Lázár Balázs és Tallián Mariannbudapesti színművészek Arany János balladáiból összeállított zenés-irodalmi műsorát nézhetik meg a jelenlévők. Az előadást különlegessé teszi a magyar szerzők zeneműveit felvonultató hegedűjáték, mely oldja és egyben összeköti a balladák sűrű atmoszférájú világát.

Belépők igényelhetők: Nagy Gabriellánál a Jelen Könyvesboltban, az RMDSZ Arad Megyei Szervezeténél, a Kölcsey Egyesületnél pedig Berecz Gábortól – tel.: 0723-897-746, Fekete Károlytól – tel.:  0722-350-238, Márkus Jánostól – tel.: 0723-518-163, Erdélyi Istvántól – tel.: 0721-706-994.

A rendezvényre a belépés díjtalan, mindenkit szertetettel hívnak és várnak a szervezők!

 

 

Fekete Károly – a Kölcsey Egyesület alelnöke


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'