JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 16.52

Költészetnapi hangolódás a Téglásban

Költészetnapi hangolódás a Téglásban
Költészetnapi hangolódás a Téglásban

Színpompás, gazdag gondolatvilágú verses-fotós kiállítással hangolódnak a magyar költészet napjára a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban. Az ötlet egészen közönségesnek látszó házi feladatok kapcsán született. – Nyolcadikos diákoknak hagytam fel egy tételsor kidolgozását, amelyben röviden meg kellett fogalmazni, hogy kinek mi a kedvenc foglalkozása. Itt írta egy diáklány, hogy ő nagyon szeret fotózni. Egy másik házi feladat kapcsán pedig azt is megfogalmazta, hogy nagyon jól érzi magát a dévai magyar iskolában, de szeretné, ha lenne egy fotókör, olvasókör is, ahol megoszthatnák egymással a diákok ilyen jellegű élményeiket. Ezt olvasva, egy kicsit felelősnek éreztem magam, hiszen ezek olyan igények a diákok részéről, melyek pozitív pedagógusi hozzáállással elég egyszerűen megvalósíthatók. Még nem sikerült beindítani a köröket, de arra gondoltunk, hogy most, a költészet napjához közeledve alkalmat adnánk a bemutatkozásra a fotózó, verskedvelő diákoknak – ismertette a kiállítás ötletének születését Dulinszky Izabella tanárnő.

Így került hát az iskola előterének falaira a természet számtalan csodás arca, melyeket Mihály Izabella nyolcadikos, Szabó Henrietta és Kecseti Ingrid tizenegyedikes diákok, illetve a harmadikos Dulinszky Sarolta kapott lencsevégre. A fotók mellett Busam Giulia négy színes grafikája is helyet kapott a tárlaton. Szomszédságukban gyönyörű verssorok kínálják magukat elolvasásra: Kányádi, Ady, Tóth Árpád, József Attila, Radnóti, Szentimrei Jenő, sőt Lackfi János sorai is. – A kiállított idézeteknek is házifeladatos történetük van. Azt tapasztaltam, hogy az érettségire készülő diákok nagyon idegenkednek a versektől. És arra gondoltam, hogy ha sikerül meglátniuk a kapcsolatot a mindennapjaikban megtapasztalható szépséggel vagy éppen rútsággal, akkor másképpen értik meg a verseket. Ezért egy alkalommal arra kértem tizenegyedikes diákjaimat: gyűjtsenek évszakokhoz kapcsolódó verseket. Volt, aki nagyon komolyan vette, és igazi versleltárt készített. Innen jött a mai kiállítás címe, amely persze magában hordozza Szilágyi Domokos Versleltár az évszakokról című versciklusának hangulatát is – mondja Dulinszky Izabella.

A verses-fotós kiállítás hétfő délutáni megnyitóján svédasztalt is terítettek. Tányérok gyanánt borítékok szolgáltak, a felkínált menü pedig szebbnél-szebb verseket tartalmazott, mellyel ki-ki kedve szerint kiszolgálhatta magát, és akár helyben elolvashatta, akár magával is vihette. A szervezők amúgy teljes szabadságot adtak a látogatóknak. A tárlatmegnyitón egyetlen könnyed Áprily-vers hangzott el, Alberti Annamária előadásában és néhány megzenésített költeményt daloltak a Szent Ferenc Alapítvány diákjai. Ezen kívül mindenki maga dönthette el, kinek a sorait szeretné elolvasni, szívébe zárni ez alkalommal. Bennem Szép Ernő és Tolcsvay Nagy László csigáról szó versikéjének néhány sora maradt meg: „Boldog kis ház ez nagyon, / bnne békesség vagyon. // Nincs aki irigyeli, /hogy tán kincsekkel teli. // Tanítani merem én: / Egyszerű légy és szerény, // Ellenséged sose lesz, / Életed szép mese lesz.”

A kiállítás egy-két hétig látogatgatható az iskolában. Érdemes felkeresni, töltekezni a fényképek, versek világából.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'