JelenHaz
Péntek, 2019. július 19., 15.40

Komoly akadály a bukaresti bürokrácia

Winkler bürokratikus papírral: Bukarest bürokráciája és agyonközpontosítása megnehezíti az EU-s pénzek lehívását
Winkler bürokratikus papírral: Bukarest bürokráciája és agyonközpontosítása megnehezíti az EU-s pénzek lehívását

Drasztikusan csökkenteni a bürokráciát és bátor decentralizáció: az RMDSZ számára ezek fontos célkitűzések, ismertette szerdán dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. A nehézkes ügyvitel és a központosítás jelentős mértékben gátolja a fejlődést a legkisebb faluban éppúgy, mint a legnagyobb városban.

A bürokrácia csökkentését és a decentralizációt Erdély számos vidékein, gazdálkodók és vállalkozók vetették fel egyaránt, szinte mindenütt ezeket komoly problémának nevezték. Az RMDSZ ugyanis széleskörű konzultációt folytatott a magyar közösséggel és szakmai szervezeteinkkel, a debürokratizálás és a decentalizáció ennek nyomán lett kiemelt célpont az RMDSZ számára. A decentralizáció kérdése amúgy kéz a kézben jár a bürokrácia egyszerűsítésével. A jó kormányzás minimális bürokráciát és hatékony ügyintézést jelent. Az RMDSZ célkitűzései harminc éve nem változtak, s annak egyik fontos eleme éppen a decentralizáció, hangsúlyozta Winkler.

A Bukarest által intézményesített bürokrácia azonban fojtogatja a helyi önkormányzatokat, a gazdákat, a vállalkozókat és a nagy vállalatokat egyaránt, az uniós források hatékony felhasználását akadályozva. Az uniós pénzalapok lassú lehívása többek között ezekre vezethető vissza, vagy ezekre is. Nem Brüsszel, hanem Bukarest követel számtalan iratot, papírt, bizonylatot, kimutatást, pecsétet stb. az uniós pályázatokhoz, melyek jelentősen megnehezítik és megkeserítik a pályázók munkáját.

Mindezek kiküszöbölésére kettős nyomást szándékoznak gyakorolni a bukaresti kormányra, alulról, az országból a helyi közösségek részéről, illetve felülről, Brüsszelből. Például az Európai Parlamentben olyan jogszabályokat terveznek, mely szerint az EU 2021–2027-es költségvetésnél a tagállamok ne követelhessenek plusz feltételeket az uniós források megpályázásához, mint amit Brüsszelből előírnak.

Winkler Gyula szerint EP-választásnak soha sem volt ekkora tétje Románia (és Kelet-Európa) számára, mint most. Az EU válaszút előtt áll, a kelet és nyugat, észak és dél közötti megosztottság nagyobb, mint valaha. Két jövőkép ütközik, a Macron javasolta kétsebességű Európa, vagy az alapító atyák szellemiségéhez való visszatérés, a közösségek és a nemzetek Európája. Mi egyértelműen az utóbbit támogatjuk, szögezte le az RMDSZ EP-listavezetője.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'