JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 17., 23.42

Körkép a végekről – februári műsorkínálat

Adásaink szerdán 12 órától a TVR3-as csatornán, kedden és csütörtökön 15.30-tól a Temesvári RTV csatornán látható. A tartalomból:

Február 6-án az aradi Szabadság-szobor Egyesület tevékenységéről láthatnak riportot abból az alkalomból, hogy megünnepelték alapításának 15 éves évfordulóját. A szobor újraállítását követően az Egyesület kibővítette tevékenységi körét, erről számolnak be a ma is aktív tagok.

A temesvári közönség minden évben „TESZT-el”, egy korábbi kiadásról láthatnak összefoglalót. (ism)

Február 13-án műsorunk fő témája a Temesvári Magyar Napok. Miután összegezzük az első két kiadást, a 2018-asra térünk rá. A Várbástya Egyesület által szervezett rendezvény „kivitte” a magyar kultúrát a köztérre, így nemcsak a temesvári magyar közönség találkozhatott a színvonalas produkciókkal, a magyar gasztronómiával, kézműves termékekkel és sok egyébbel. Riportunkban beszámolunk néhány fontosabb eseményről, programról, például a XVI. századot felelevenítő harci bemutatókról, a gyermeksarokról, illetve a koncertekről. (ism)

Február 20-án ismertetjük a Temesvár reformátussága című könyv második, átdolgozott kiadását, melynek szerzője Szekernyés János. Az eredetileg 300 oldalas mű 600 oldalasra bővült, új adatok, vonatkozások kerültek bele. Temesvár utcáit ellepte a szemét, tavaszi nagytakarítás zajlik. De milyen értékeket dobnak ki az emberek? Elképesztő leleteket mutatunk be és néhány jótanáccsal is szolgálunk a témában.

Két egyetemen is dúl egy „magyar ügy”, Marosvásárhelyen és Újvidéken. Két különböző eset, mégis sok hasonlóság. Részletek a riportunkban. (ism)

Február 27-én műsorunk fő témája egy vizuális – eddig nem feldolgozott – hagyaték. Konti Lajos lakatos volt Aradon, szülőfalujában, Zimándközön viszont fotósként és filmesként dolgozott. Hagyatéka eddig nagyjából ismeretlen volt, riportunk ismertette meg az egyedülálló értéket a nagyközönséggel. Klopódián már csak 3 református él, de a lelkész így is meglátogatja őket. Műsorunkban megismételjük a Ferenczy József festőről készült riportunkat is. (ism)

A bánsági magyar adást, azaz a Körkép a végekről című műsort a közszolgálati televízió temesvári stúdiója készíti. A riportok visszanézhetőek az adás YouTube-csatornáján.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'