Fresh Corner
Csütörtök, 2019. április 25., 05.04

Korszerűsítés a hegyi mentőknél

Az ATV télen szánként működik
Az ATV télen szánként működik

Korszerű felszereléseket kapott a Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat. Két darab négykerék-meghajtású terepjáró autó, két ATV, valamint érzékelő-szerkezetek, sílécek és síbakancsok, különleges hordágyak, különböző kötelek és egy drón. Összesen 837 000 lejbe kerültek, a költségeket, teljes egészében a Hunyad Megyei Tanács fedezte, a hegyi mentők ugyanis ezen intézmény kötelékébe tartoznak.

A két terepjáró mindenekelőtt a mentéshez szükséges felszerelések szállítását szolgálja, a két ATV viszont télen-nyáron egyaránt használható lesz. Nyáron kerekekkel működnek, télen lánctalpakat szerelnek fel a kerekek helyére, s így a sípályákon és a meredek hegyoldalakon is bevethetők. Az érzékelő szerkezetek főleg lavináknál hasznosak, jelzik, hol vannak a hótakaró alatt lévő emberek. A drón révén a hegyi mentők nehezen elérhető helyekről szerezhetnek pontos információkat, ismertette a helyzetet Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyi mentők vezetője.

A korszerű felszerelésekre nagy a szükség, az utóbbi években – a turistaforgalom növekedésével arányosan – emelkedett a beavatkozások száma. Néhány kivételtől eltekintve, a tapasztalat azt mutatja, hogy minden baleset rossz időjárási viszonyok között történik, gyakran nehezen elérhető helyeken, mondta Bodean. A mentési akciók sokszor órákig is eltarthatnak a mostoha természeti körülmények között.

Hunyad megyében 17 főállású hegyi mentő tevékenykedik, őket további 60 önkéntes segíti nehezebb beavatkozásoknál.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'