Fölszálott a páva

JelenHaz
Péntek, 2019. október 18., 16.32
Erőss Zsolt nem adja fel

Következik a Kangchenjunga!

Illés Mihály BKE-elnök bemutatja Erőss Zsoltot
Illés Mihály BKE-elnök bemutatja Erőss Zsoltot

Temesváron kezdte hagyományos erdélyi előadó-körútját Erőss Zsolt, Magyarország vezető hegymászója, aki hétfőn este a Bartók Béla Líceum dísztermében tartott teltházas előadást a tragikus kimenetelű Annapurna expedícióról. 

„Könnyebb volt a lábam elvesztését feldolgozni, mint a legjobb barátom elvesztését” – mondta Erőss Zsolt. Temesvári előadására rekord számú, mintegy 100 temesvári és aradi érdeklődő előtt került sor a Bánsági Kárpát Egyesület szervezésében. A gyergyói származású magyar hegymászó, aki 2010-ben a jobb lábát veszítette el egy lavinabalesetben, most egy öttagú magyar expedícióval kísérelte meg a Himalája egyik legveszélyesebb hegyének tartott Annapurna I csúcs (8091 m) meghódítását. A csúcshódítási kísérlet közben Erőss Zsolt társa, Horváth Tibor visszaindult az alaptáborba és eltűnt, nagy valószínűséggel lavina áldozata lett. A csúcshódítás a nem megfelelő akklimatizáció miatt Erőss Zsoltnak sem sikerült, de ennél is nagyobb csapás volt a számára legjobb barátja, Horváth Tibor eltűnése. „Esély sincs arra, hogy a holttestet megtaláljuk – mondta Erőss Zsolt –, néhány száz, akár ezer év is eltelhet, míg a lassan mozgó gleccserrel a völgybe érkezik a lavina által elsodort test.” Erőss Zsoltot a tragédia nem törte meg: már szervezi az újabb expedíciót, amelynek célja a világ harmadik legmagasabb csúcsa, a 8586 méter magas Kangchenjunga meghódítása. „A Kangchenjunga legalább olyan veszélyes hegy, mint az Annapurna, de magasabb” – mondta Erőss Zsolt. Az előadás utáni beszélgetés során a hegymászó elmondta: fejenként 2-3 millió forintba kerül egy Himalája-expedíció, a rávaló pénzt szponzoroktól és kisebb mértékben állami támogatásból kell évről évre előteremteni. „A teljesítménysportok közül még így is a hegymászás a legolcsóbb” Erőss Zsolt szerint, aki a Nyugati Jelennek azt is elmondta: szívesen részt venne romániai hegymászókkal közös expedícióban, de egyelőre ez nem jött össze, részben az erdélyi hegymászók hiányos felkészültsége miatt. Horia Colibăşanu temesvári hegymászóval, akinek már négy nyolcezres van a „tarsolyában”, köztük a K2 és az Annapurna, eddig még nem sikerült a célokat egyeztetni.

A rendezvény befejező részében Erőss Zsolt legújabb könyvét és a Himaláján készült látványos felvételeit tartalmazó falinaptárt dedikálta.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'