MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 00.52

Közegészségügyi előírások légúti megbetegedések megelőzése érdekében

Közegészségügyi előírások légúti megbetegedések megelőzése érdekében
Közegészségügyi előírások légúti megbetegedések megelőzése érdekében

A hideg időjárás, a hirtelen változó hőmérsékleti értékek, az erős lehűlés vagy felmelegedés magával hozza a vírusos fertőzéseket, ezek közül is a tüdő- és a légutak megbetegedéseit.

Az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) figyelmezteti a lakosságot, hogy bizonyos szabályok betartásával és némi odafigyeléssel, megelőzhető, illetve csökkenthető a megbetegedések kockázata.

Fontos, hogy egészségük megőrzése érdekében a téli hónapok alatt fordítsanak különös figyelmet a személyes higiéniára. Tüsszentéskor, köhögéskor pedig használjanak papír zsebkendőt, melyet tartsanak az orruk/szájuk elé. Ezt egyébként nem árt a gyermekeknek is megtanítani! Hazatéréskor első legyen a melegvizes-szappanos kézmosás, otthonról való távozáskor pedig célszerű magunkkal vinni valamilyen kézfertőtlenítőt. Ebben az időszakban ne felejtsék pótolni a C-vitamin szükségletüket, fogyasszanak sok gyümölcsöt és meleg gyógyteákat! A vírusos megbetegedésekre a legérzékenyebbek a gyermekek, a krónikus betegek és a kismamák – figyelmeztetnek a szakemberek.

Azokban az időszakokban, amikor több a megbetegedések száma, javasolt, hogy amennyiben tehetik, kerüljék a zsúfolt helyeket, a már megbetegedett személyeket, illetve a vírus elkapása esetén tartsák magukat távol a veszélyeztetett csoportba tartozó személyektől.

Nem utolsósorban pedig a lakosság rendelkezésére áll az ingyenesen beadható influenza elleni védőoltás, mely – az Egészségügyi Világszervezet szerint –elsősorban a krónikus betegek, a kismamák, az egészségügyben dolgozók, az egészen kicsi gyermekek (csecsemők), illetve a 65 év feletti személyek számára ajánlott.

Amennyiben mégis megbetegednek, netán a karantén ellenére is súlyosbodna állapotuk, otthoni kísérletezések helyett azonnal forduljanak szakemberhez, különösen, ha egészen kicsi gyermekről, idősebb személyről vagy krónikus betegről van szó – figyelmeztet közleményben a DSP.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'