MOL Winter EVO
Szombat, 2019. január 19., 10.51
Konstruktív RMDSZ MKT-ülés Aradon

Közösen terveztek, a sikeresebb új évre koccintottak

A prezídiumban balról Pál Norbert, Hadnagy Dénes és ifj. Zágoni Szabó András foglaltak helyet
A prezídiumban balról Pál Norbert, Hadnagy Dénes és ifj. Zágoni Szabó András foglaltak helyet

Amint azt a lapunkban is meghirdettük, kedden 17 órától az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének a székházában szervezték meg a Megyei Küldöttek Tanácsának az ülését.

Az egybegyűlteket a prezídiumból Hadnagy Dénes MKT-elnök üdvözölte, majd ismertette a napirendet. Annak az I. pontja a megyei elnök politikai tájékoztatója lett volna. Mivel azonban az elnök nem tud részt venni, előrehozták az ügyvezető elnök politikai tájékoztatóját. Megszavazták a napirendet, illetve annak a megváltoztatását, a prezídiumban ifj. Zágoni Szabó András alelnök társaságában helyet foglaló Pál Norbert tikár közölte a megfelelő jelenlétet.

 

 

Ügyvezető elnöki beszámoló

 

Az I. napirendi pont értelmében, Péró Tamás ügyvezető elnök politikai beszámolójára került sor.

Ebben összefoglalta az Ügyvezető Testület munkáját, ami a megyei elnök támogatásával kiterjesztette tevékenységét a pécskai, illetve a kisjenő-erdőhegyi képviselői irodák megnyitásával. Aradon is, de a két településen is zavartalanul zajlott az ügyfélfogadás. Az RMDSZ Országos Ügyvezető Elnökségének a hathatós támogatásával sikerült megvásárolni az aradi székház épületét, amely magyar házként működik, számos civilszervezetnek is otthont ad. Tavaly elvégezték a belső felújításokat, de a pécskai szervezet székházának a felújítása is a megyei szervezet támogatásával fog megvalósulni, míg a kisjenői irodát a református egyháztól felújítva vették át. Minden irodát bebútoroztak, korszerű felszereléssel láttak el. Tavaly egy megyei küldöttgyűlés, 4 MKT-ülés, illetve a megyei elnökségi ülések megszervezése tartozott a feladatkörükbe. A tavalyi tisztújító közgyűléseknek a legtöbbjén részt vettek, illetve számos taggal ott voltak az országos kongresszuson.

Az Ügyvezető Testületben működik az Eurotrans Alapítvány helybeli irodája is, ahol tavaly a honosítási eljárás során 481 felnőttnek, illetve 101 kiskorúnak a dokumentációját állították össze, ugyanakkor 25 születés, 10 házasság, illetve válás és elhalálozás okán történt módosításban működtek közre. Vagyis összesen, mintegy 700 dokumentációt állítottak össze a kollégák. Ugyanakkor havonta több kiszállást szerveznek vidékre, ahol honosítással, anyakönyvezéssel, útlevéllel, magyarigazolvánnyal, sőt legújabban Köldökzsinór Programmal is foglalkoznak. A Magyar Konzulátussal rendszeres a kapcsolattartás, a konzuli napok megszervezése is a hatáskörükbe tartozik. Megpályáztak, megszerveztek és lebonyolítottak minden tervezett, hagyományos programot, amelyeket évente bővíteni próbálnak.

Tavaly a Kulturális Szakbizottság kezdeményezésére pályázatot nyújtottak be egy, a civilszervezeteknek pályázatot író, a szükséges dokumentumok elkészítését segítő személynek a bérére.

A kiemelt rendezvények, március 15., az Aradi Magyar Majális, augusztus 20., az Aradi Magyar Napok programjai sikeresek voltak, de az október 6-i koszorúzásnak a zavartalan lebonyolításán még munkálkodni kell. Ugyancsak kiemelt rendezvény volt a Puskás Ferenc-emlékkiállítás, amit, sajnos, alig 300 személy látogatott meg két hét alatt. Szintén tavaly szórványtábort szerveztek, ahol 22 szórványbeli magyar fiatal és gyermek vett részt, egyhetes teljes ellátás és foglalkoztatás mellett. Tavaly is biztosították a magyar előkészítő osztályokba induló gyermekek iskolatáskájának a felszerelését, amit idén is terveznek.

Utoljára hagyta az európai kisebbségvédelmi törvény előmozdítását kezdeményező aláírásgyűjtést, illetve a regisztrációt az anyaországi választásokra. A megyei szervezet célja 7 ezer aláírás volt, amiből eddig 5324-et sikerült begyűjteni, noha minden alkalmat megragadtak. Éppen ezért megkérte a jelen lévő szervezeti elnököket, hogy az ismeretségi körükben lévőket, illetve minden elérhető magyart keressenek meg az aláírások, illetve a regisztrációk ügyében.

 

 

Határozatok

 

A továbbiakban Hadnagy Dénes, ifj. Zágoni Szabó András, Pál Norbert, illetve Horváth Júlia felváltva ismertették a következő napirendi pontok határozattervezeteit. Elsőnek az RMDSZ Arad Megyei Szervezete 2017-es költségvetésének a végrehajtását. Ezt követően a 2018-as költségvetés tervezetét. Harmadik napirendi pont szerint a megyei, illetve az Arad-kerületi szervezetek 2018. január 31-ig kötelesek jelezni az Ügyvezető Testületnél közgyűléseiknek a tervezett időpontját, amit folyó év február1.–március 25. között kell lebonyolítani. E napirendi pontnál Bognár Levente, az aradi szervezet elnöke kezdeményezte az aradi magyarság felkutatását, nyilvántartásba vételét. A kezdeményezéshez Erdélyi István, Bölöni György és Almási Vince járult hozzá ötletekkel.

A IV. napirendi pont szerint jóváhagyták a Megyei Küldöttgyűlésnek az összehívását folyó év április 21-én 10 órára az Aradi Bábszínházba. A következő napirendi pont egy 5 tagú Alapszabályzat Módosító Bizottság megalakítását kezdeményezte, amelyben jelölések alapján Faragó Péter, Péró Tamás, Bölöni György, Bognár Levente és Almási Vince kapott helyet. A 6. napirendi pont értelmében Programmódosító Bizottságot állítottak fel, szavaztak meg Hadnagy Dénes, Kovács Imre, Pál Norbert, Túsz Ferenc és Fekete Károly személyében.

Az utolsó, az Egyéb napirendi pontban Czernák Ferenc emlékezett meg a januárban született neves magyarokról, illetve sorolta fel az ebben a hónapban történt nevezetes eseményeket (január 1-jén ünnepeljük Petőfi Sándor születésnapját, január 8-án született Wass Albert,1943. január 13-án indult meg a szovjet offenzíva, semmisült meg a II. Magyar Hadsereg a Don-kanyarban; január 13-án ünnepeltük a Tordai Országgyűlés, vagyis a vallásszabadság 450. évfordulóját, illetve január 22-én volt a Magyar Kultúra Napja). Az alkalomból nagy átéléssel szavalta el Gellért Sándor A bionci erdőben című költeményét.

Legutolsó felszólalóként Almási Vince kifejtette: tekintve, hogy előző nap ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját, ami azonban egybeesett Vince-nappal, mindenkit szeretettel meghív egy koccintásra.

A keddi MKT-ülés baráti hangulatban, Vince-napi jókívánságokkal, koccintással a sikeresebb új évre zárult.

 Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'