Vasárnap, 2018. december 16., 17.44
A IV. Talentum verseny döntője

„Közöttük lehetnek a jövő kutatói”

A X. osztályos díjazott talentumok (Pataki fotók)
A X. osztályos díjazott talentumok (Pataki fotók)

A Temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban február 23–25. között immár negyedik alkalommal szervezték meg a Talentumtermészettudományok és informatika tehetséggondozó műhelyt és döntőt. A rangos megmérettetésen a hazai szórvány iskolaközpontok tehetséges diákjai vettek részt, akik biológiából, fizikából, kémiából és informatikából mérték össze tudásukat.

A temesvári döntőre a verseny online szakaszában legjobban szereplő 40 diák kapott meghívást (évfolyamonként 10). A versenyzők tíz településről érkeztek: Arad, Déva, Kovászna, Marosvásárhely, Margitta, Nagyszalonta, Nagykároly, Szamosújvár, Temesvár és Zenta (Szerbia). A szervezők igyekeznek minden évben valami újat, izgalmasat nyújtani a természettudományok iránt érdeklődő fiataloknak, a temesvári lehetőségeket kihasználva.

Pénteken a IX.–X. osztályosok meglátogatták a Műszaki Egyetem Experimentarium nevű kísérleti központját, ahol élőben láthattak olyan fizikai kísérleteket, amelyekről eddig csak a könyvekből szerezhettek tudomást. A továbbtanulási és pályaválasztási lehetőségek iránt érdeklődő XI.–XII. osztályosok a Continental autóalkatrész gyár termelői részlegét látogatták meg, ahol kutató mérnökökkel és a termelői részleget felügyelő mérnökökkel is találkoztak. Péntek este temesvári városnézésen vettek részt a a város nevezetességeivel ismerkedő vendég diákok.

Szombaton reggel tartották meg IV. Talentum versenyt, amelynek több különlegessége is van. Minden diáknak két tantárgyból kell versenyeznie, amelyeket a biológia, kémia, fizika és az informatika közül szabadon választhatnak. Minden diák két tételsort kap, a feladatok megoldására összesen három óra áll a rendelkezésükre.

„A vizsgatételek a tananyagot és az érettségi elvárásokat követik, hogy a diákok visszajelzést kapjanak arról, hogy amit az iskolában tanulnak, mire elég – nyilatkozta a Nyugati Jelennek dr. Erdei Ildikó, a Bartók Béla Líceum igazgatója. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a döntőre meghívott diákok között kapcsolatok alakuljanak ki, hiszen lehet, hogy közöttük vannak a jövő kutatói, akiknek itt lehetőségük nyílik rá, hogy megismerkedjenek egymással. A Talentum verseny idején a tanárok számára szakmai műhelyt szerveztünk, ahol a tehetséges diákok motiválásának lehetőségeiről és a több területen tehetséges diákok tanácsadásáról is szó esett.”

Az eredményhirdetésre szombat este került a Bartók Béla Líceum dísztermében. A rendezvényre meghívást kapott a Bartók Diákszínpad Lúdas Matyi projekt című előadása, amelyet hatalmas tapssal jutalmazott a közönség.

A díjakat dr. Nagy-György Tamás egyetemi tanár, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Bánsági Munkacsoportjának a vezetője és Jánosi Lóránd kutató mérnök adták át a legjobb eredményeket elért diákoknak.

A IX. osztályosok közül Orosz Katalin és Baricz Márk Róbert, a Bartók Béla Elméleti Líceum diákjai szerepeltek a legjobban, akik I. és II. díjat nyertek. Binder Adrián és Fischer Mátyás, a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjai III. díjat, illetve dicséretet nyertek. Dicséretben részesült Csepella Máté, a zentai Bolyai János Tehetséggondozó Központ diákjai is.

A X. osztályosok közül Horváth István és Kratok Gyula, a zentai Bolyai János Tehetséggondozó Központ diákjai I. és III. díjat nyertek, a II-dik díjat Éles Dávid, a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum tanulója érdemelte ki. Dicséretben részesültek Spir Rebeka Petra és Mészáros Letícia (aradi Csiky Gergely Főgimnázium), Nagy Dóra (Arany János Elméleti Líceum) és Serb Dávid (Bartók Béla Elméleti Líceum).

A XI. osztályosok legjobbja lett a zentai Bolyai TGK diákja, Rice Róbert. II. díjat nyert Deák Gellért Gedeon (Körösi Csoma Sándor Líceum, Kovászna), harmadik díjat érdemelt Nüszl Richárd (Bartók Béla Elméleti Líceum). Dicséretben részesült Deac Márton Róbert (Szamosújvári MTE Líceum).

A IV. Talentum verseny legjobb eredményeit érték el Szabó Liza (196 pont) és Szász Tamás (188 pont), a temesvári Bartók Béla Líceum diákjai, ők vitték el a XII. osztályosok közül az I. és a II. díjat. Harmadik díjas lett Engel Botond (Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely), dicséretet kapott Forgács Péter (Margittai Horváth János Elméleti Líceum).

„A talentumokat, a tehetségeket próbáljuk itt összegyűjteni – mondta  köszöntője során dr. Nagy-György Tamás. Miben különböznek a talentumok többiektől? A befektetett plusz munka mindenképpen sokat segít, és ez biztosan meg is fog térülni! A Kolozsvári Akadémiai Bizottság Bánsági Munkacsoportja képviselőjeként elmondhatom: a mi célunk az, hogy a tehetségeket felkaroljuk, vigyázzunk rájuk és utat mutassunk nekik”.

A IV. Talentum versenyt a magyarországi PADE Alapítvány támogatásával szervezték meg, de eurorégiós és megyeközi versenyként a Tanügyminisztérium által elismert versenyek listájára is felkerült.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'