JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 00.18
I. Hunyad megyei magyar napok

Közterületen, hogy mások is megismerjék

Barabás Kásler Magda népdalénekes (balra virággal) és Kabáné Sebestyén Mária (jobb oldalt ülve, virággal)
Barabás Kásler Magda népdalénekes (balra virággal) és Kabáné Sebestyén Mária (jobb oldalt ülve, virággal)

Festménykiállítással és népdalelőadással kezdődött ma az első alkalommal megrendezett Hunyad megyei magyar napok.

A csángótelepi római katolikus templomban történt liliomszentelés után a dévai magyarság a telepi magyar házba gyűlt össze Kabáné Sebestyén Mária festményeinek megtekintésére. A művésznő ugyan évek óta a Szilágy megyei Krasznán él, dévai gyökerei mégis fellelhetők munkájában, akárcsak az erős érzelmi kötődés a Csangótelephez. Pasztelljei, olajfestményei között ugyanis a dévai témájúak kiemelt szerepet kaptak. A vár, a városközponti utcarészek, akárcsak a telepi parasztházak számos festményen fellelhetők, noha a Szilágyságba került művésznő munkáiban az olaszországi nyaralás élményei, vagy az erdélyi tájak is fontos szerepet kaptak. Ami még meglepőbb, hogy a több mint száz kiállított festményt Kabáné Sebestyén Mária a húsvét óta eltelt két hónap alatt készítette el.

A hőségtől szenvedő közönséget azonban nemcsak festészeti élmények fogadták, hanem népdalelőadásra is sor került. Barabás Kásler Magda bukovinai székely, moldvai csángó és kalotaszegi népdalokat énekelt, míg a László Anna vezette Szivárvány nyugdíjasklub tagjai a bukovinai székely ősöktől megőrzött dalokkal lepték meg az egybegyűlteket.

A ma kezdődött egyhetes megyei magyar fesztiválnak két célja van, hangsúlyozta rövid felszólalásában Winkler Gyula EP-képviselő. Egyrészt saját értékeink megőrzése, ápolása a magyar közösségen belül, másrészt a nyitás, ezek megismertetése a többiekkel. Az első alkalommal megrendezett nagy rendezvénysorozat számos eseménye közterületen zajlik, azzal a céllal, hogy a románság is megismerje a Hunyad megyei szórványmagyarság értékeit és kultúráját.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'