MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 14.20
19. Nemzetközi Zenei és Képzőművészeti versenyen Déván

Különdíj a Szent Ferenc Alapítvány két ifjú gitárosának

Különdíj a Szent Ferenc Alapítvány két ifjú gitárosának
Különdíj a Szent Ferenc Alapítvány két ifjú gitárosának

Különdíjjal tünetették ki a dévai Szent Ferenc Alapítvány Gyermekzenekarának két gitárosát: Geangoş Zoltánt és Pap Csongort a  Sigismund Toduță nevét viselő 19. Nemzetközi Zenei és Képzőművészeti versenyen. A dévai művészeti líceum szervezte rendezvény idén különleges jelentőséggel bírt, hiszen több évfordulót is ünnepeltek általa: a Hunyad megyei Piskin született nagy román zenetudós 110. születésnapját, illetve a róla elnevezett dévai zeneiskola 60. évfordulóját. A versenyre 37 tanintézmény diáksága nevezett be Magyarországról, Kínából, Szerbiából, az Amerikai Egyesült Államokból, valamint Romániából. A zenei szekcióban 440, a képzőművészetin 155 versenyzőt jegyeztek.

– A gitárosok számára kiírt versenyen két zenei művet és egy gyakorlatot kellett eljátszani. Én  J. K. Mertz: Magyar honi virágok című sorozatából játszottam, illetve egy Sonatinát és egy Carcassi-gyakorlatot. A vetélytársak sok különleges hangzású darabbal rukkoltak elő, és nagy öröm volt számunkra, hogy különdíjat nyertünk egy olyan megmérettetésen, ahol a versenyzők szinte mindannyian zeneiskolába járnak – fogalmazott Pap Csongor, a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákja. Elmondta továbbá: a dévai Szent Ferenc Alapítványnál nevelkedve öt éve csatlakozott a Varga Csaba gitártanár által vezetett Gyermekzenekarhoz. – Második év után kaptam egy gitárt, amin otthon is gyakorolhatok. Eddig főleg dalkísérettel próbálkoztunk, a kottaolvasást alig hét hónapja kezdtem el. De hetente két alkalommal járok gitárórára és otthon is napi rendszerességgel gyakorolok. Néha együtt zenélünk Geangoş Zoltánnal, aki szintén az alapítványnál van – meséli Pap Csongor.

A két kitüntetett ifjú zenészt legközelebb május 26-án hallhatják az érdeklődők a marosillyei Veresbástya udvarán megszervezett Szövetség Napján.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'