Fresh Corner
Szerda, 2019. április 24., 19.41

Kurta Kázmér 60 éves

A resicabányai városházában köszöntötte hatvanadik születésnapján Liviu Spătaru polgármester Kurta Kázmér festőművészt az ebből az alkalomból rendezett, huszonöt alkotást bemutató kiállítás megnyitóján.

Az ünnepség érdekességeihez tartozik az, hogy a polgármester a helyszínen tudta meg azt, hogy nem „közönséges” Kurta-kiállításról van szó.

Az 1948. március 29-én, Désen született festőművész azon ritka művészek egyike, akik kizárólag műveik eladásából élnek.

Mint 1990 óta minden esztendőben, ezúttal is egy fejlődő Kurta Kázmérral ismerkedhettünk meg a látható huszonöt munkája révén.

Kurta az a művész, aki a már „unalomig” megszokott egyénien ábrázolt gizgazai, virágai, csendéletei, tájképei, portréi mellett mindig valamilyen meglepetéssel tud szolgálni. Ilyen meglepetésnek számít az az alma (két festményén is), amelybe a művész „beleharapott” (Virág pohárban és Az elveszett Paradicsom). Az első kép egy csendélet, amely három alma társaságában egy pohárban lévő egyetlen nárcisz tartalmaz a színek, fények és árnyékok közepette, míg a másik az Élet fáját ábrázolja az Éden kerítése mögött, míg az Édenen kívül a bűnbeesett ember bűnjeleként virító alma, amelybe az Asszony beleharapott. Ezt az egyszerű képet emeli minőségi témává, hangtalanul beszélő színes prédikációvá (ha tetszik igehirdetéssé, szentbeszéddé) az ünneplő művész. 

Az 1976 óta rendszeresen jelentkező művész számos alkotótáborban, közös és egyéni kiállításon, bel- és külföldön fordul meg képeivel, amelyek iránt nagy az érdeklődés Olaszországban, Ausztriában és Magyarországon is.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: kladiva / Szerda, 2008. április 02., 14.38 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Köszönöm az értesítést, fel is fogom használni
Hozzászólt: ADMIN / Szerda, 2008. április 02., 13.33 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kedves "kladiva", a forrás megjelenítésével, felhasználhatja az anyagot...
Hozzászólt: kladiva / Szerda, 2008. április 02., 13.28 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Érdekes cikk, azért is érdeklődni szeretnék, milyen feltételekkel használhatom a "Bánság enciklopédiájában" való ismertetéséhez (http://www.banaterra.eu/magyar/index.htm)
Üdvözlettel Budapestről KO

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'