Hétfõ, 2018. december 17., 18.43

Kutyagazdik, figyelem!

700-tól akár 1800 lejre is bírságolhatják azokat az állatgazdákat, akik nem tartják be a házi kedvencek köztéri sétáltatását is szabályozó helyi rendelkezéseket. Az aradi polgármesteri hivatal még 2011-ben fogadta el azt a 208. számú határozatot, melyben szigorú feltételekhez kötik a kutyasétáltatást a parkokban, a Maros-parton és egyéb köztérnek minősülő helyen.

A szabályokra a hivatal alárendeltségében működő helyi rendőrség legutóbbi akciója kapcsán hívták fel újra a lakosok figyelmét. A rendőrök ugyanis egy hétvégén közel 30 kutyagazdát igazoltattak a város különböző pontjain, négy közülük pénzbírságot is kapott. Az akciót a hatóságiak a gyermekparkok környékén, a Ligeti-tónál és a Maros-parton bonyolították le, azokon a helyeken, ahol az aradiak előszeretettel sétáltatják kedvenceiket.

A 208-as sz. határozat világosan előírja, hogy a tömbházak között, a Maros-parton, illetve a parkokban kutyákat sétáltató gazdiknak kötelességük mindent megtenni azért, hogy kedvencük ne szennyezze a közterületet. Ennek érdekében gondoskodniuk kell arról, hogy mindig legyen papírzacskójuk az állati ürülék számára, ugyanakkor egy 1 literes vízzel teli palack, melynek segítségével lemoshatják az összemocskolt felületeket (járdákat például). Az állat által okozott szennyeződés azonnali eltávolítása az állattartó feladata!

A határozat értelmében tilos a legeltetés a zöldövezetekben, de azért is bírság jár, ha az állat közterületen történő etetésével zavarják a többi lakost, illetve szennyezik a környezetet.   

A határozat szerint súlyosabb esetekben a bírságok értéke még magasabb: 1500 és 2000 lej között mozog.   

Az említett tanácsi határozatot nem árt figyelmesen elolvasni, aki szeretne a dokumentum birtokába jutni, megtalálhatja a polgármesteri hivatal www.primariaarad.rohonlapján, de másolatot is kérhet a határozatról a hivatal Csanádi-palotában működő közönségszolgálati irodájában (5-ös szoba).

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'