Vasárnap, 2018. december 16., 19.40
Az állatvédők jöttek a legtöbb javaslattal

Kutyák és parkok

A legaktívabbnak az állatvédők bizonyultak
A legaktívabbnak az állatvédők bizonyultak

Közel száz személy gyűlt össze szerdán a Városháza Ferdinánd Termében a zöldövezetekkel, illetve a kóbor kutyákkal kapcsolatban megszervezett közmeghallgatáson. A két téma a tavasz küszöbén igencsak aktuális, a városvezetők elképzeléseit, terveit az önkormányzat munkatársai, tanácsosai mellett javarészt civilszervezetek képviselői hallgatták végig, közülük a legaktívabbak az állatvédő egyesületek voltak.

Körülbelül húsz javaslatot jegyeztek fel a közvitát vezető tisztségviselők, a javaslatokkal ígéreteik szerint kibővítik a szavazásra bocsátandó két határozattervezetet. A zöldövezetek kapcsán a teremben ülők egy része azt kérte a polgármesteri hivataltól, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a közterületen lévő fák koronájának a visszametszésére, ugyanakkor arra is kérték a városvezetőket, hogy ne csak a központban lévő parkokat gondozzák, hanem a lakónegyedekben lévő zöldterületekre is helyezzenek hangsúlyt.

Az utcán csatangoló gazdátlan ebek helyzetével kapcsolatban több állatvédő is szót kért. A helyi ivartalanítási és adoptálási kampányairól híres Animed Egyesület vezetője egy olyan együttműködést ajánlott fel a polgármesteri hivatalnak, melynek keretében az állatorvosokkal együttdolgozó szervezet, fizetség ellenében évente vállalná legtöbb 1000 kóbor kutya ivartalanítását. Többen kérték az aradi Bodrogi úton lévő kutyamenhely körülményeinek a javítását, illetve azt is, hogy tegyék átláthatóbbá az intézmény üzemeltetését. Elhangzott továbbá, hogy célszerű lenne bizottságot létrehozni, mely felmérné és időszakonként ellenőrizné, hogyan kezelik az illetékes intézmények a gazdátlan állatok helyzetét.

A közvita végén Bognár Levente aradi alpolgármester hangsúlyozta: szeretnénk, ha Arad európai színvonalú város lenne, a gazdátlan állatok problémáját prioritásként kell kezelnünk. A legnagyobb problémáink a nevelés hiányából erednek, ebben pedig nagyon sokat segíthetnek a témában jártas civilszervezetek. A lakosság felvilágosításában nekik is felelősséget kell vállalniuk. Az alpolgármester szerint a kóbor állatok elaltatásával nem oldódik meg a probléma, a megoldást a jogszabályok tiszteletben tartásában, illetve az állatok ivartalanításában látja. Aki pedig a törvényeket nem tartja be, az vállalja a következményeket.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'