Hétfõ, 2019. február 18., 05.53

Lakat az állatvásárokon

A sertéspestis a vaddisznó-állományt is tizedeli
A sertéspestis a vaddisznó-állományt is tizedeli

Péntektől szigorú zárlat alá helyezték a Hunyad megyei állatvásárokat. Az országban rohamosan terjedő, több tízezer állat pusztulását okozó sertéspestis jelentősen veszélyezteti a megye állatállományát.

A megyei járványmegelőző bizottság csütörtöki ülésén hozott határozata értelmében a megye valamennyi állatvásárát be kell zárni és a tilossá válik az élő sertés forgalmazása. A bizottság széleskörű tájékoztató kampányt indít a lakosság körében a sertéspestis terjedésének megakadályozása végett. Az erre vonatkozó információkat kifüggesztik valamennyi közigazgatási intézménynél. A kisebb farmokon a vidéki állatorvosok kaptak megbízást a biztonsági intézkedések megszervezésére, és valamennyi termelőnél szigorítják a forgalmazásra szánt sertéshús ellenőrzését.

Mivel a sertéspestis a vadállományt is veszélyezteti, a vadgazdálkodási alapokat adminisztráló önkormányzatok és egyesületek képviselőivel is megbeszélést tartanak a napokban, a járvány terjedésének megfékezése végett – közölte a Hunyad megyei prefektúra szóvivője.

Hunyad megyében egyelőre nem ütött fel fejét a sertéspestis. Az Európai Bizottság július végi jelentésében azonban Hunyad a veszélyeztetett megyék sorában szerepel.  Az állatvásárok bezárását első ízben július második felében rendelték el. Péntektől azonban szigorítják az ellenőrzéseket, és kiterjesztik azokat az engedély nélkül működő alkalmi vásárokra is.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'