Szombat, 2018. október 20., 07.53
III. Nemzetközi Kastélyvásár Vajdahunyadon

Látványos standok, ügyes önkéntesek

Látványos standok, ügyes önkéntesek
Látványos standok, ügyes önkéntesek

Több ezer látogató kereste fel a hét végén a vajdahunyadi várban megrendezett III. Nemzetközi Kastélyvásárt, ahol Ausztria, Bulgária, Magyarország, Szlovákia és Románia mintegy 29 kastélya mutatkozott be.

A korábbi évekhez képest látványosabb és turisztikai ismertetőkkel gazdagabban felszerelt standok között barangolhatott a látogató a hunyadi vár Bethlen-szárnyában illetve az országgyűlés-teremben.

Hunyad vára is kitett magáért, nem csupán standján kínálta nagyszerű idegenforgalmi kiadványait, de a várban és annak udvarán is folyamatos élőzenével és tánc-, illetve harcbemutatókkal biztosították a korabeli hangulatot. A vásáron jelen voltak a szomszéd várak is: Déva középkori vára és a Bethlen-kastély, Sarmisegetuza Regia, a malajesdi vár, sőt a kéméndi Farkasok kastélya (Castelul lupilor) nevet viselő magánkastély is. Utóbbi amúgy nem volt egyedül, Bulgáriából ugyanis a Burgas közelében, alig 20 éve magántőkéből felépített ravadinovói kastély is képviseltette magát, mely a vásáron jelen lévő tulajdonosa, Giorgi Tumpalov szerint naponta átlagosan 5000 turistát fogad. Szerényebb forgalommal, de gazdag történelmi múlttal és színes turisztikai kínálattal mutatkozott be a fogarasi, rozsnyói, szucsávai, kőröskisjenői, nagykárolyi, valamint a Magas Tátra tövében székelő szepesi kastély, sőt a máriaradnai kegytemplom is nagy érdeklődésnek örvendett a rendezvényen.

Látványos és hasznos standdal volt jelen a stájerországi kastély-egyesület is, mely 17 műemléket fog össze. – Mindannyian kölcsönösen népszerűsítjük egymást, és igyekszünk valamennyi kastélyban, illetve környékén olyan változatos programot kínálni (welnesz, kerékpárút, gasztronómiai fesztiválok stb.), amely akár több napra is tartalmas kikapcsolódást kínál a turistáknak – fogalmazott Ramona Lambing, az egyesület képviselője, követendő példát nyújtva a romániai váraknak, kastélyoknak, melyek között az összefogás és régiónkénti egységes kínálat kialakítása még nagyon gyerekcipőben jár.

A vásár további újdonsággal is szolgált: már a külső várban látni lehetett néhány fehér pólós fiatalt, akik készségesen irányították útba a turistákat, osztogatták a reklámanyagokat. Kérdésünkre elmondták: Marosvásárhelyről érkeztek az Elektro-Maros Technológiai Líceumból, melyben román és magyar tannyelvű turizmus szakosztályok is működnek.

Öt kísérő pedagógusuk között örömmel üdvözölhettük Fodor Edit tanárnőt, aki tavalyi nyárig a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum pedagógusaként dolgozott. – Az ősszel már Marosvásárhelyen kezdtem az új tanévet, és októberben találtunk rá az OMV-Petrom által meghirdetett Ţara lui Andrei nevű projektre, melynek keretében megpályáztunk egy komoly támogatást diákjaink számára. 117 pályázatot nyújtottak be, és mi bekerültünk a 13 szerencsés nyertes közé. Pályázatunk címe: Idegenvezetők ötcsillagos országokban. Ennek keretében szeretnénk a diákjainkkal megismertetni Románia rengeteg turisztikai látványosságát, illetve az idegenvezetői szakmai vetületeit. Már vállaltak önkéntes munkát a marosvásárhelyi várban, a Kultúrpalotában, voltak Segesváron és mivel ismertem e vidéket, úgy gondoltam jó lenne a diákoknak betekinteni egy kicsit a Hunyad megyei műemlékek világába is. Felajánlottuk segítségünket a vajdahunyadi kastélymúzeum igazgatójának, és mivel örömmel fogadott, 45 diákkal jöttünk el a nemzetközi kastélyvásár idejére, önkéntes munkát végezni. A 9–11. osztályos fiataljaink segítettek a standok felállításában, szórólaposztásban, idegenvezetésben. És munkájuk nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen a hazai múzeumok, így a vajdahunyadi is, nagyon kisszámú alkalmazottal rendelkezik, akiknek óriási erőfeszítés egy ilyen méretű rendezvény lebonyolítása. Diákjaink munkája tehát jól fogott, és külön dicséretes, hogy anyagi áldozatot is vállaltak azért, hogy e szakmai gyakorlaton részt vehessenek. Az iskolai tantervből ugyanis kivették a turisztikai potenciált, turisztikai látványosságokat bemutató fejezetet. Ezt igyekszünk pótolni diákjaink oktatásában – fogalmazott Fodor Edit tanárnő. Elmondta továbbá, a marosvásárhelyiek a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban szálltak meg, és a közel jövőben szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani a két tanintézmény között, akár közös szakmai projektek lebonyolításával is.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'