JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 25., 17.24

Lázas készülődés Kisiratoson

Kisiratoson lázasan készülnek a falunapokra: a kultúrház és a termálstrand között új betonkerítést, mellé járdát építettek virágágyással, a sportolók öltözőjét megjavították, csinosítják a település központját.

Mivel az iskola épületének a felújítása befejezéséhez közeledik, arra, a községházára, illetve a kultúrotthonra is éjjeli díszkivilágítást szereltek.

Szükség van a takarításra, csinosításra, mivel ilyenkor igen sok vendég érkezik a fiatal községbe. Almási Vince polgármester számításai szerint Úriból 30, Pusztaszabolcsról 21, Lökösházáról 18, Magyardombegyházáról 20, míg a délvidéki Székelykevéről is várnak 4-5 vendéget, akik közül igen sokan szállást is igényelnek. A felsoroltak mellett az országhatár túl oldaláról Magyardombegyháza, Dombegyháza, Lökösháza, Elek, Mezőkovácsháza és Kétegyháza polgármestereinek a vezetésével is érkezik egy-egy küldöttség. Kisiratoson nem véletlenül készülnek olyan lázasan, ugyanis pénteken 120, szombaton 350, de még vasárnap reggel is 80 személyre kell főzniük. Természetesen, a komoly vendéglátás, a változatos program igen sok kiadással jár. A szervezők számításai szerint az idei falunapok kiadásai 25 ezer új lejre emelkednek. Fő szponzor a Lagermax vállalat, de az Arad Megyei Tanács is támogatja 5 ezer lejjel, a helybeli vállalkozók pedig hozzájárulnak Fenyő Miklós fellépésének a költségeihez.

Nem csak anyagiakban, lélekben is készülnek a falunapokra, ugyanis Pávai Gyula magyar nyelv és irodalomtanár egy hétig Kisiratoson tartózkodik, ahol a helybeli gyermekeknek betanít egy színdarabot, amelyiket pénteken este Sarusi Mihály könyvének a bemutatóját követően adnak elő. Kisiratosnak tehát apraja, nagyja készül a falunapokra, amely alkalomból újra szeretnének tanúbizonyságot tenni a hagyományos vendégszeretetről, a jó szervezésről, az aprólékos gondoskodásról. Utána sem pihenhetnek sokáig, mivel a következő hét végén népes delegáció utazik a Pusztaszabolcson megrendezésre kerülő Szabolcsi napokra, a testvér-településnek várossá nyilvánítási ünnepségére. Mert Kisiratoson csak akkor lehet színes, vendégektől is látogatott közművelődési életet szervezni, ha maguk is részt vesznek mások rendezvényein.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'