Szombat, 2018. szeptember 22., 02.15

LED-es fényben fognak úszni Arad utcái

A város vezetői és a versenytárgyalást megnyert cég képviselője a szerződés aláírásakor a Városházán
A város vezetői és a versenytárgyalást megnyert cég képviselője a szerződés aláírásakor a Városházán

Több mint háromezer LED-es világítótesttel fogják korszerűsíteni és környezetbarátabbá tenni Arad város közvilágítási hálózatát, a munkálatok kivitelezésére vonatkozó szerződést kedden írták alá a Városházán.

Amint azt már többször olvashatták a Nyugati Jelenben, az aradi önkormányzat több mint öt évvel ezelőtt kapcsolódott be abba a Svájci–Román Együttműködési Programba (Swiss-Romanian Cooperation Programme), melynek keretében javarészt vissza nem térítendő alpesi támogatással első részben modernizálják Arad közvilágítását, továbbá korszerűsítik a lakossági hőenergia-szállító rendszert (a távhővezetékek egy részét) és az újaradi hőkicserélő központot.

Kedden a Városháza Ferdinánd Királyról elkeresztelt dísztermében – többek között Gheorghe Falcă aradi polgármester, Bognár Levente alpolgármester jelenlétében – aláírták a közvilágítási hálózatra vonatkozó dokumentumot. A munkákra kiírt versenytárgyalást az Elba Com Kft. nyerte meg, a vállalatot Povian Romulus vezérigazgató képviselte.

Mint megtudtuk, összesen 3114 LED-es lámpatestet fognak elhelyezni Arad különböző területein, legfőképpen a tömbháznegyedekben lévő játszótereknél, az ipari övezetekben, a körgyűrűnél lévő utcákban, a Maros-parton, a kerékpárutak mentén és más, forgalmasabb útszakaszon.

A szerződés értéke több mint 5,5 millió lej, a kivitelezés határideje 15 hónap.

A város vezetői nem győzték hangsúlyozni, hogy a jelenleg használatos, kevésbé gazdaságos utcai lámpákat most óriási energiamegtakarítással bíró, hosszabb élettartamú, környezetbarát testekre cserélik le.

„Örülünk, hogy egy olyan összeget sikerült kapnunk a svájci alapból, ami elsősorban környezetvédelmi szempontból jelent fontos előrelépést a város életében. Az új technológiának köszönhetően jelentősen csökkenthetjük majd a város áramenergia fogyasztását, illetve a környezetszennyezést, másrészt modernizálhatjuk a hőelosztó-rendszert is. A program keretén belül sikerült bepillantást nyernünk a svájci szakemberek munkastílusába és mentalitásába, jómagam is részt vettem olyan előadásokon, ahol hangsúlyozták, mennyire fontos a közvilágítás korszerűsítése a svájci városok életében” – nyilatkozta Bognár Levente alpolgármester a Nyugati Jelennek.

A város vezetőinek a célja, hogy 2020-ig Arad összes (mintegy 15 000) régi típusú utcai lámpatestét LED-esre cseréljék. A most megkötött megállapodás értelmében a legtöbb (1111) LED-es világítótestet a városközpontban, 600-at Kisszentmiklóson, 246-ot a tisztviselőtelepen, 298-at 70 játszótéren, 90-et a Maros-parton (a Decebal és a Traian híd közötti szakaszon) üzemelnek be.

Romániában csupán négy városnak – Arad, Brassó, Kolozsvár és Suceava – sikerült svájci támogatást lehívni helyi érdekeltségű (megújuló energiaforrásokon alapuló) beruházásokra a Svájci–Román Együttműködési Programon keresztül.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'