JelenHaz
Hétfõ, 2019. december 09., 23.07

Lesz utalvány, de nem március 8-ra

Nem vonulnak utcára a pedagógusok
Nem vonulnak utcára a pedagógusok

Temesvár polgármestere és a tanügyi szakszervezetek vezetői közti tárgyalás eredményeképpen elmarad a pedagógussztrájk, még ha a tanügyi alkalmazottak nem is kapják meg az állam által ígért ajándékvásárlási utalványokat március 8-ra.

A múlt hét végén a Spiru Haret és az Országos Nevelési Szövetség szakszervezetek Temes megyei vezetői japán sztrájkot hirdettek, amiért a város költségvetésében nem különítették el a szükséges összeget az utalványokra.

Gheorghe Ciuhandu polgármester tárgyalásra hívta az érdekvédelmi megbízottakat, akiknek elmondta, hogy nincs szó rosszindulatról, vagy városházi mulasztásról, mindössze az történt, hogy a tanügyminisztérium és a szakszervezetek közötti megegyezésről nem értesítették az önkormányzatot. A tanügyisek központi költségvetésből érkező bérét a helyi büdzséből utalják tovább, így a vásárlási utalványok értékét is. A pedagógusok egy évben, a hét hivatalos ünnep alkalmával kapnak 350 lej értékű utalványokat, az első március 8-án lett volna esedékes, de az önkormányzatnak nincs rá fedezete.

Mivel a kiadási-bevételi mérlegben nem tüntették fel ezt a tételt, nincs törvényes alap a kifizetésre – magyarázta a polgármester. Annyit tehet a polgármesteri hivatal, hogy a hónap végén költségvetés-kiigazítást terjesztenek elő, és majd utólag kiadják a járandóságot a tanügyieknek.

Ezt a megoldást a szakszervezeti vezetők is elfogadták.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'