Vasárnap, 2018. december 16., 16.50

Létrehozták a Gyulladásos Bélbetegek Egyesületét

A temesvári csoport alakuló ülése
A temesvári csoport alakuló ülése

Szerencsére nem túl gyakori „civilizációs” betegségekre hívják fel a temesvári orvosok a közvélemény figyelmét, amelyek, ha nem kapnak megfelelő kezelést, megkeserítik és veszélybe sodorják a betegek életét. A gyulladásos bélbetegségekről van szó (Crohn-betegség és colitis ulcerosa), amelyek gyógyszeres kezeléssel kordában tarthatók vagy akár meg is gyógyíthatók.

A temesvári Algomed Klinika székhelyén találkoztak november 24-én, pénteken a gyulladásos bélbetegséggel élő páciensek, akik számára segítséget nyújt a Gyulladásos Bélbetegek Romániai Egyesülete (ASPIIR). Ez alkalommal létrehozták az ASPIIR helyi csoportját, amelynek célja az ilyen típusú betegségekben szenvedő betegeknek nyújtott tanácsadás, a megfelelő kezelésről való tájékoztatás, erkölcsi támogatás. A csoport keretében a betegeknek lehetőségük nyílik egymással is megosztani a tapasztalataikat.

„Fel akarjuk hívni a közvélemény figyelmét ezekre a gyulladásos bélbetegségekre, amelyek súlyos következményekkel járnak és gyakran fiatalkorú személyeket támadnak meg – nyilatkozta a sajtónak dr. Adrian Goldiș belgyógyász, egyetemi előadótanár. „A betegségek elhanyagolásuk esetén súlyos szövődmények, vagy akár vastagbél-rák is kialakulhat, aminek súlyos következményei vannak a beteg számára. Megfelelő kezelés esetén azonban együtt lehet élni ezekkel a betegségekkel vagy akár ki is lehet gyógyulni belőlük. Még szélsőséges esetekben, a vastagbél eltávolítása után is lehet normális életet élni!” mondta dr. Goldiș.

A gyulladásos bélbetegségek pontos okát még nem tudják az orvosok, de a nyugati típusú egészségtelen élelmiszereknek és étkezésnek szerepe lehet, hiszen 1989 előtt gyakorlatilag nem voltak ilyen típusú megbetegedések az országban.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'