Kedd, 2019. február 19., 00.20
Évértékelő Halász Ferenc megyei elnökkel

Lezárul egy korszak a Temes megyei RMDSZ életében

Halász Ferenc, a Temes megyei RMDSZ elnöke nem vállal újabb mandátumot
Halász Ferenc, a Temes megyei RMDSZ elnöke nem vállal újabb mandátumot

Az RMDSZ Temes Megyei Szervezetének elnöke, Halász Ferenc a tavalyi év megvalósításairól és kudarcairól számolt be a Nyugati Jelen olvasóinak. Az RMDSZ elnökétől azt is megtudtuk: 2018 a tisztújítások éve lesz a bánsági RMDSZ-szervezetek életében.

 

– A 2017-es esztendő választásoktól mentes év volt, ezért a hangsúly a szervezetépítésre és a különféle rendezvények megszervezésére tevődött. Sajnos a Temes megyei RMDSZ tavaly januártól már nem rendelkezett parlamenti képviselővel, ráadásul az alprefektusi pozíciót is 2016 végén elveszítettük. Daróczy Csaba is visszavonult az Állategészségügyi Intézet vezetőségéből. Az RMDSZ három dekoncentrált intézményben van jelen a tavalyi évtől: a Temes Megyei Nyugdíjhivatalban, a Tanfelügyelőségen és az Erdőgazdálkodásban. Azáltal, hogy nem volt parlamenti képviselőnk, 2017-ben inkább a helyi problémákra koncentráltunk. Erősek a helyi önkormányzatokban vagyunk: két polgármesterünk, hét alpolgármesterünk és 36 tanácsosunk van. Igyekeztünk az ő segítségükkel egyrészt a magyar közösség gondjait, bajait megoldani, valamint az adott települések általános fejlesztésének a problémáit előtérbe helyezni.

A tavalyi évben folytattuk a hagyományos rendezvények, események megszervezését, itt falu- és községi napokra, templombúcsúkon való részvételre, különböző történelmi megemlékezések megszervezésére, illetve a magyar hagyományokhoz kapcsolódó rendezvényeknek a megszervezésére gondolok.  Kiemelném, hogy a tavaly került sor először a Szórvány Napjának a temesvári megünneplésére, eddig az országos rendezvényen való részvételre korlátoztuk a jelenlétünket.

– Milyen fontos újdonságokról számolhatunk be a tavalyi év eseményei kapcsán?

– Az RMDSZ, karöltve a Bánsági Közösségért Egyesülettel, felvállalta egy egyetemi szórványkollégium létrehozását, amelynek Bolyai János Szakkollégium lesz a neve. A kiszemelt épületben, amely a katolikus egyház tulajdona, a tavalyi év második felében elkezdődtek a felújítási munkálatok, és reméljük, hogy a 2018–2019-es egyetemi tanév során ez az intézmény már működőképes lesz, fogadhatja az egyetemistákat, és el fogja látni azt a közösségi szerepet, amelyet neki szántunk.

Talán a leginkább látványos dolgok a Temesvári Polgármesteri Hivatalban történtek, ahol mi a liberálisokkal alkotunk koalíciót, az országos képlet Temesváron nem érvényesül. Elmondhatjuk, hogy a Nemzeti Liberális Párt helyi szinten egy korrekt partner volt. Néha a dolgok nagyon lassan mennek, az elképzelések megvalósításának tempója elmarad a várakozásunktól, de az önkormányzattal kapcsolatban két fontos eseményt említenék meg.

Az egyik az, hogy tavaly a Városházán létrejött egy Kisebbségi Iroda három alkalmazottal, amelynek az a szerepe, hogy Farkas Imre alpolgármesterünket segítse a temesvári kisebbségek gondjainak a megoldásában. Itt jelenleg csak egy alkalmazott van, ugyanis az elég szigorú versenyvizsga következtében a 3 helyet nem tudtuk betölteni, csak Valdman Kinga személyében van egy emberünk a végrehajtásban. Az ő munkájának az eredménye már nagyon látszik és az alpolgármester mindennapi munkáját segíti. Remélem, hogy a közeljövőben kiírandó városházi versenyvizsgán az üresen maradt két állásra lesznek jelentkezők és sikerülni fog a vizsgájuk, hisz három emberre biztos szükség van az intézeten belül elsősorban, hogy a magyar kisebbség ügyeit rendezze, de a többi kisebbségnek is tudjunk valamit nyújtani. Azért is fontos volna a három állásnak a betöltése, mert Temesvár teljes gőzzel készül a Kulturális Főváros státuszának a betöltésére 2021-ben, és ahhoz, hogy a magyar közösség és a magyar kultúra e rendezvény keretén belül komoly képviseletet kapjon, a dolgokat 2018–19-ben kell előkészíteni.

Másik fontos városházi esemény: a decemberi közgyűlés beiktatta Sipos Ilonát mint városi tanácsost. Tudjuk azt, hogy a második mandátumért lejárt a bolgár és a szerb képviselőnek az ideje, úgyhogy 2017 decemberétől 2020 júniusáig az RMDSZ-nek két tanácsosa lesz a temesvári önkormányzatban, erősítve a képviseletünket.

– Mit kért az RMDSZ a liberálisoktól az önkormányzati együttműködés fejében?

– Természetesen volt egy igénylista, ahol a különböző intézményeknek a támogatása szerepelt az első helyen: a magyar iskola beruházásokkal való támogatása, a színház költségvetésének a növelése szerepelt a célkitűzések között. Többet is lehetett volna biztosítani a magyar intézmények részére, főleg az oktatás vonalán, ahol nem történtek meg azok a javítási munkálatok a Bartók Líceumban, amiket elterveztünk, de szerencsére egyéb forrásokból ezeket sikerült megvalósítani. A 2018-as esztendőben felújításra kerül a volt józsefvárosi római katolikus plébániának az épülete, illetve a 10-es óvoda esetében egy új épületet fogunk emelni az óvoda tevékenységének a bővítésére.

Remélem, hogy a 2018-as esztendő meg fogja hozni azokat a pénzalapokat, amelyek feltétlenül szükségesek művelődési intézményeink beruházásainak a kivitelezésére, és nagyon remélem, hogy megkapunk egy épületet a volt mozik épületei közül. Eddigi elképzeléseink szerint ez a moziépület a színház tevékenységének a bővítését szolgálta volna, de úgy gondolkozunk róla, mint egy magyar közösségi központról, és ha történetesen az Arta mozi lesz az, amelyiket megkapnánk, akkor a Józsefvárosban egymás mellett működne ez a közösségi intézmény, a Bartók Béla Líceum, a Notre-Dame katolikus óvoda és a Szórványkollégium. Ha ez megvalósulna, akkor egy szép magyar sarok alakulna ki a Józsefvárosban, ami a magyar közösségi életnek egy gyűjtőpontja lenne a következőkben. 

– 2018-ban lejár az Ön RMDSZ-elnöki mandátuma. Hogyan tovább?

– 2018 a helyi és a megyei szervezet életében is a tisztújításokról szól. Megyei szinten nekem az év elején lejár a mandátumom. 2000-ben lettem Temes megyei RMDSZ-elnök és immár 18 évet tudok magam után ebben a minőségben. Már 2015-ben is jeleztem, hogy nem kívánom folytatni ezt a tevékenységet, de most biztosan nem vállalok még egy mandátumot, nem iratkozok be abba a versenybe, ami remélem, hogy kialakul a tisztújítással kapcsolatban.

A TKT januárban meghatározta a tisztújító küldöttgyűlés összetételét, illetve rögzítette a vonatkozó szabályokat. Remélem, hogy március 10. lesz a tisztújítás napja. Nemcsak a megyei szervezet néz tisztújítás elé, minden egyes településen a vezetőségek mandátuma 2018-ban január és március között lejár. Ahol nem lesz tisztújítás, azok a települések nem rendelkeznek majd szavazati joggal rendelkező küldöttekkel a március 10-i gyűlésen. Remélem, ez motiválni fogja a helyi szervezeteket, hogy gyors ütemben megszervezzék a tisztújításokat. Ezeknek a tisztújításoknak nagy a tétje, most fognak megyei, illetve helyi szinten felállni azok a csapatok, amelyek az elkövetkező két esztendőnek a választásait fogják lemenedzselni. 2019-ben EP- és elnökválasztások lesznek, 2020-ban pedig önkormányzati és parlamenti választások. Ezeknek az új csapatoknak lesz elegendő idejük ahhoz, hogy felkészüljenek ezekre a választásokra és a következő két évben sikerre vigyék a magyar közösség képviseletét, hisz minden polgármester, alpolgármester, helyi tanácsos számít a közösségek életében!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'