JelenHaz
Hétfõ, 2019. november 18., 16.23
Hulladékgyűjtésen a Szent Ferenc Alapítvány gyermekei

Lomtalanítsunk!

A lelkes csapat és Pogocsán Ferdinánd alpolgármester
A lelkes csapat és Pogocsán Ferdinánd alpolgármester

Aki életében legalább egy szabad napját arra áldozta, hogy összegyűjtse a környezetében éktelenkedő szemetet, az nagy valószínűséggel meggondolja, hogy a cukorkás papírt, cigaretta-dobozt, használt zsebkendőt stb. suttyomban kiejtse-e a kezéből az utcán vagy elviszi a legközelebbi kukáig. S ha elég szemléletes előadás során értesül arról, hogy az ő otthonában felgyűlő rengeteg szemét nem tűnik el varázsütésre, hanem hosszú, sok pénzt felemésztő utazás nyomán valahol a föld gyomrában vagy az óceán közepén köt ki a hatalmas szemétszigetek valamelyikén, súlyosan fertőzve a vizet, levegőt, Földünket, akkor talán arra is figyelni fog, hogy mennyi szemetet termel, és törekedni fog az újrahasznosítás alapját jelentő szelektív hulladékgyűjtésre. – Hát ilyenfajta gondolatokkal vágtunk bele a szemétgyűjtésbe március 16-án, a Szent Ferenc Alapítvány dévai házának lakóival – gyermekekkel, fiatalokkal, nevelőkkel. A kezdeményező Böjte Csaba atya volt, aki az alapítvány elkötelezett környezetvédőjét Lambert Ivánt kérte fel arra, hogy színes előadásban tudatosítsa gyermekeinkben a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát – számolt be András Tünde alapítványi nevelő.

A betervezett nagy takarítási akció eléggé nehézkésen indult. Lelkesedésből nem volt hiány. A gyermekek jó korán bekapták a reggelijüket, és készen álltak a nagy akcióra, ám az ég egyre határozottabban pityergett. Így az alapítványi ebédlőbe szorult társaság érdeklődve hallgatta Lambert Iván szemléletes előadását, s meglehetősen keserűen vették tudomásul, hogy a hallottak gyakorlatba ültetése elmarad. A szemétgyűjtésbe azonban partnerséget vállalt Déva önkormányzata is, és az esős idő ellenére a korábban megbeszélt időpontban begurult az alapítványhoz egy jókora önkormányzati busz, Pogocsán Ferdinánd alpolgármesterrel a fedélzeten. – Úgy gondoltuk, kár lenne egy kis eső miatt lefújni a szemétgyűjtést. A magam részéről nagyszerű kezdeményezésnek tartom, hiszen a gyermekekben így tudatosul leginkább a környezetvédelem fontossága. Azt viszont nagyon szomorúan tapasztalom, hogy az önkormányzat igyekezete ellenére a városszéleken meglehetősen sok szemét gyűl fel. Úgyhogy bőven van, mit takarítani. A magunk részéről ezúttal is támogatni kívánjuk a gyermekek munkáját. Busszal szállítjuk ki őket a szemétgyűjtés helyszínére, kesztyűket, zsákokat biztosítunk és az árkiai panzió tulajdonosával közösen finom ebéddel várjuk majd a szorgoskodókat – mondta indulás előtt az alpolgármester. Merthogy eső ide, eső oda, ha már a busz is megjött, nem lehetett visszatartani a társaságot. A lelkesedés kora délutánig kitartott. A hulladékgyűjtésre indult alapítványi gyermekek, fiatalok, nevelőik több mint félszáz jókora szemeteszsákot tömtek tele, megtisztítva az árkiai út, illetve a dévai kerülőút egy-egy szakaszát. Munkájukat az alpolgármester ígérete szerint finom ebéddel jutalmazták.

A szemétgyűjtés kapcsán Böjte Csaba ferences atya elmondta: – Nagyböjt a testi, lelki tisztulás, az újratervezés, a lomtalanítás, a télen felgyűlt fölösleges dolgoktól való megszabadulás ideje. Itt nem csupán a bűneinkre kell gondolnunk, hanem a fizikai, konkrét szemétre is, amit magunk körül összegyűjtünk. Azt hiszem az istengyermeki szabadság megélése, a tavaszi nagytakarítás, életünk újratervezése szép nagyböjti feladat. Így a gyermekeket meg a velünk tartó felnőtteket is arra buzdítottam, hogy testi-lelki tisztulásunkért tegyünk meg mindent. Mert ha nekiállunk egy feladatnak, de körülöttünk szemét, rendetlenség van, akkor nem tudunk összeszedettek, eredményesek lenni. Azt látom a szociális családjainkban is, hogy ahol nagyobb a rend, ott jobbak az eredmények. Szóval tudatosan kell törekednünk arra, hogy körülöttünk rend legyen. De ugyanúgy érzem, hogy ha a lelkemben rendetlenség, feszültség, gond van, akkor biztos, hogy a gyerek nem fogja a szorzótáblát megtanulni, hanem elsodródik. Az eredményes munkához, a békességhez belül is mindenki rendet kell teremtsen. Ilyenkor vegyük számba az elmúlt időnek tetteit, cselekedeteit, stílusát, és a szemetet dobjuk el, a rendetlen dolgokat rakjuk a helyére. Takarítsunk mentálisan is magunkban és akkor hihetetlen eredményeket lehet elérni. Ha az ember nem keveredik bele a hálóba, akkor biztosan sokkal eredményesebben tud haladni, futni, úszni, tanulni, dolgozni – biztatott gyermeket, felnőttet Csaba testvér.

A tavasz, a böjti időszak pedig még az elején jár. Használjuk ki a lehetőséget, teremtsünk rendet magunkban és környezetünkben! A Szent Ferenc Alapítvány gyermekei már példát mutatnak.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'