Kedd, 2018. december 11., 20.16

Luther asztalánál

Id. Lucas Cranach festménye
Id. Lucas Cranach festménye

A 15–16. század fordulójára a török megvetette lábát Európában. Járványok pusztítottak. A földrajzi felfedezések bebizonyították, hogy a Föld gömbölyű, a reneszánsz kultúra térnyerése a tudományok akkori állásának felülvizsgálatára ösztönözte a tudósokat. A pápai udvar erkölcstelen élete, az egyházi visszaélések miatt az európai ember ismét világnézeti válságba jutott…

Egyre többen hangoztatták az egyházi reformok szükségességét, nagy hangsúlyt kapott a jeruzsálemi ősegyház mintájához való visszatérés gondolata és a Jézusi szeretetközösséghez való visszatérés vágya. Bírálták az egyház elvilágiasodását, a nagy vagyonok felhalmozását, a krisztusi elvektől és a Szentírástól való eltávolodást. A katolikus egyház megújulását több mozgalom, szerzetesrend is céljául tűzte ki.

A reformáció alapvető fordulatot hozott az emberiség történelmében. A reformáció születéséhez és sikeres kibontakozásához elengedhetetlenek voltak Luther Márton bátor tettei és bölcs szavai. Luther wittenbergi házába gyakorta jöttek beszélgetésekre a város és a vidék polgárai, egyetemi hallgatókat és messzi vidékekről jött embereket is asztalához fogadott. Legtöbbször csak tanácsot kérni jöttek, de gyakoriak voltak az eszmecsrék, a Szentírás értelmezése is. A lejegyzett beszélgetesekben Luther személyisége, emberi vonásai keverednek a 16. század hétköznapiságaival.

 

 

Az 500. évfordulóra összeállított előadás célja Luther gondolatvilágán keresztül bemutatni a reformáció születésének és kialakulásának kezdeti időszakát és hangulatát.

 

Szerkesztette: Murvai Miklós

 

o0o

 

Marosán Csaba-előadóest a Jelen Házban

 

Az Arad-Belvárosi Református Egyházközség 2017. november 14-én, kedden 17 órakor a Jelen Ház nagytermében a Szent László- és az Arany János-emlékév alkalmából bemutatja a Kincses Kolozsvár Egyesület ARANYKOR című rövidfilmjét. A filmben Szent László legendáját elmondja Marosán Csaba, a Kolozsvári Magyar Színház színművésze, közreműködik a Szalonna és Bandája zenekar, énekel Hetényi Milán.

A reformáció 500. évfordulójára összeállított, a vetítés után sorra kerülő LUTHER ASZTALÁNÁL előadóest célja Luther gondolatvilágán keresztül bemutatni a reformáció születésének és kialakulásának kezdeti időszakát és hangulatát. A monodrámát összeállította és előadja Marosán Csaba színművész.

A rendezvény társszervezője: az Aradi Hagyományőrző Polgárok Egyesülete.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'