JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 06.35

Luther asztalánál Marosán Csabával

Csoportkép a Melite házban. Marosán Csaba középen, Luthert ábrázoló pólóval
Csoportkép a Melite házban. Marosán Csaba középen, Luthert ábrázoló pólóval

Mai fogalmaink szerint Martin Luther sztár volt: az akkori korlátolt kommunikációs és hírközlési lehetőségek ellenére híre európai szintűvé vált rövid időn belül, tanai futótűzként terjedtek, számos kiemelkedő személyiség kereste fel személyesen Türingiában, jegyezte meg bevezetőként Marosán Csaba, a kolozsvári magyar színház legfiatalabb művésze.

Erdélyi turnéja során a szilágysági eredetű művész Déván is járt, délelőtt a Téglás iskolában a gyerekeknek tartott előadást Arany Jánosról és koráról, illetve a reformáció elindítójáról, „Luther asztalánál” címen. Délután – Rátoni Csaba helyi lelkipásztor és Kun-Gazda Kinga nőszervezeti elnök meghívására – a Melite református gyülekezeti házban tartotta meg a Lutherről szóló előadást a tágabb magyar közönség számára. 2017 a reformáció 500. évfordulója, s ennek keretében az év eleje óta Marosán Csaba 95 erdélyi templomban, gyülekezeti házban mutatta be előadását.

Fejedelmek, hercegek, egyetemi professzorok, teológusok, kereskedők, lovagok, vagy egyszerű emberek, sokan találkoztak személyesen a nagy reformátorral, sokan voltak kíváncsiak Luther nézeteire. Nemcsak a Szentírás értelmezésére, hanem gyakran a mindennapi élet kihívásai kapcsán is. A legtöbb beszélgetés az asztalnál, este, vacsora után zajlott, az volt a reformátor kedvenc időpontja a vendégek fogadására és nézetei kifejtésére.

Marosán Csaba előadása ezért nem is annyira Luther tanait, vagy a reformáció történetét mutatta be, hanem inkább a nagy reformátor – hitre alapuló – jellegzetes életszemléletét. A nagyszerű, humorral megspékelt előadás során a közönség megtudhatta, hogy például mit gondolt az idős Luther a házasságról, családról, gyermeknevelésről, a színházról és irodalomról, az italról vagy pletykáról, illetve egyéb – akkor is, most is – közérdekű témáról.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'