JelenHaz
Kedd, 2019. november 19., 05.32

Lux-díjra jelölt filmek az Artában

Jelenet az Isten létezik, és Petrunijának hívják című filmből
Jelenet az Isten létezik, és Petrunijának hívják című filmből

Az Európai Parlament kapcsolattartó irodája az Arad Municípiumi Kulturális Központ segítségével városunkba is elhozza a Lux Filmnapokat.

A mozi világában a Lux-díj mutatja az Európai Parlament kultúra iránti elkötelezettségét, és előmozdítja az egyéb európai szakpolitikákkal szorosan összefüggő kulturális sokszínűséget. A díjat 2007 óta minden évben olyan filmeknek ítélik oda, melyek az európai értékek egyetemességéről, a földrész kulturális sokszínűségéről, az európaiak életéről és identitásáról, aktuális társadalmi kérdésekről szólnak. Nevét a megvilágítás mértékegységéről, a luxról kapta, mely latinul fényt jelent. A Lux-díj célja, hogy reflektorfénybe állítsa az európai szintű gondolkodást, az azzal kapcsolatos nyilvános vitát, és hogy megkönnyítse az európai filmek forgalmazását kontinens-szerte.

A Lux-filmdíj nyerteséről az európai parlamenti képviselők döntenek, és döntésüket a novemberi plenáris ülésen jelentik be. A szavazási eljárás egy hónapig tart, melynek során mindegyik európai parlamenti képviselő egy

filmre szavazhat. A három versenyfilm rendezője meghívást kap a díjátadó ünnepségre és a plenáris ülés meglátogatására. A döntőbe került filmeket a Lux Filmapokon mutatják be, erre Aradon október 18–19-én kerül sor. Az esemény két napján a vetítések után nyilvános vitára adnak lehetőséget a román filmipar képviselői és a közönség között.

 

A program:

Október 18., péntek

19 óra – Cold Case Hammarskjöld (dán krimi/dokumentumfilm, 128 perc).

21.15 – Beszélgetés Millo Simulov filmrendezővel és Cătălin Olaru filmkritikussal.

Október 19., szombat

17 óra – El reino/A rendszer (spanyol–francia thriller, dráma, 132 perc).

19.30 – Isten létezik, és Petrunijának hívják (macedón–belga–francia–horvát–szlovén dráma, 100 perc).

 

A Lux-filmdíj átadó ünnepsége Strasbourgban lesz november 27-én.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'