JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 17.31

Ma utcára vonulnak a háziorvosok

Az országos biztosító rosszul fizetett papírtologatóvá degradálja a háziorvosokat – vélik az érintettek
Az országos biztosító rosszul fizetett papírtologatóvá degradálja a háziorvosokat – vélik az érintettek

Több száz háziorvos vonul ma (csütörtökön) utcára országszerte, hangot adni egyre égetőbb követeléseiknek. – „Hunyad megyében a prefektúra épülete előtt gyülekezünk. Az ország több nagyvárosában az Egészségügyi Biztosítási Pénztár (CNAS) előtt tüntetnek a kollégák, nálunk azonban ennek székhelye szinte szemben található a PSD székházzal, s mivel polgármester-választás küszöbén állunk, nem akarunk politikai színezetet adni a tüntetésnek” – magyarázta dr. Chiş Ana, a Hunyad megyei háziorvosok szakmai egyesületének elnöke.

A 11 órára időzített tüntetés alkalmával számos hiányosságra kívánják felhívni a kormány figyelmét a háziorvosok. – Mindenekelőtt az elsődleges egészségügyi ellátás alulfinanszírozása ellen tiltakozunk. Romániában jelenleg az egészségügyre szánt költségvetésnek alig 5%-át fordítják a háziorvos-hálózat fenntartására, annak ellenére, hogy az EU-s ajánlás minimum 9%-ról szól. Az európai országok többségében az egészségügyi költségvetésnek 15 százalékát fordítják a háziorvosi rendelők fenntartására. Továbbá tiltakozunk az egyre bonyolódó bürokrácia ellen. Ez rengeteg plusz munkát, még több plusz költséget varr a mi nyakunkba és terheli az általános költségvetést is. Vannak például gyógyszerek, amiket mi háziorvosként csak kedvezmény-mentesen írhatunk fel a páciensnek. Ha viszont elküldjük az illetőt egy szakorvoshoz, az kiírja számára a gyógyszert, akkor már jogunkban áll az illető receptet átírni kedvezményessé – adott hangot felháborodásának dr. Chiş Ana. Elmondta továbbá: követeléslistájukon szerepel a biztosító által működtetett országos számítógépes rendszer javítása is. – Jelenleg hol működik a rendszer, hol nem. Ráadásul olyan hiányosságokkal szembesülünk, ami újra fölösleges munkát és költséget jelent. Egy fogyatékkal élő nyugdíjast például nem lehet úgy bevezetni a rendszerbe, hogy a nyugdíjas és fogyatékos mivolt is megjelenjen. Így aztán mikor receptet írunk, akkor mindig keresgélni kell, hogy az illető milyen kedvezményben részesülhet, és gyakran nincs lehetőségünk a számára kedvezőbb  variánst választani.

A háziorvosok részéről azonban a legnagyobb felháborodás a biztosítóval aláírandó keretszerződés kapcsán érezhető. – Ez egy teljesen egyoldalú szerződés, amit soha senki nem egyeztet velünk, csak egyszerűen az orrunk alá nyomnak aláírás végett. Mi vállalkozóként vagyunk nyilvántartva, nincs szakszervezetünk, van viszont két szakmai egyesületünk, melyek számos beadványt nyújtottak már be elvárásainkkal a szaktárcához, a kormányfőhöz, az államfőhöz, a biztosítóhoz. Ehhez képest a legutóbbi szakmai konferenciánkon egy miniszteri tanácsos azzal fojtotta le a terítékre kerülő elégedetlenségek sorát, hogy személyesen hozzá nem jutottak el a követeléseink (?!) December 31-én ismét lejár a keretszerződésünk. De még semmiféle egyeztetési szándékot nem látunk a biztosító, illetve a szaktárca részéről. Ezért tartjuk fontosnak az utcára vonulást, hogy még az országos költségvetés kidolgozásának idején vegyék figyelembe a mi elvárásainkat is, amelyek végső soron a páciensek érdekeit szolgálják – fogalmazott dr. Chiş Ana.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'