Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Csütörtök, 2019. november 14., 13.45

Maderspach időhíd a Zsil völgyében

Mártonossy Imola (balra) és Maderspach Kinga a dicső családról szóló könyv petrozsényi bemutatóján
Mártonossy Imola (balra) és Maderspach Kinga a dicső családról szóló könyv petrozsényi bemutatóján

Maderspach Kinga, a nagy múltú család Budapesten élő leszármazottja Petrozsényban és Lupényban is bemutatta a hétvégén a dicső őseiről szóló könyvét.

A német eredetű család története a 13. században kezdődött a Rajna vidéken, első okleveles említése 1212-ből származik. A Németországot romokba döntő 30 éves (vallás)háború (1618–1648) után a család egyik ága az ausztriai Tirolba került, ahonnan a következő évszázadban Magyarországra jöttek. Pontosabban a Bánságba, ahol a család megalapította Ruszkabányát, majd később életre keltette a Zsil völgyét. A kőszénbányászatot ugyanis a Hoffmann és Maderspach családok sarjai indították el, és azáltal kezdődött az addig roppant gyér lakosságú vidék benépesítése. A bányavidék mondhatni a Kárpát-medence egyetlen olyan vidéke, amelyhez kevés történelmi esemény kötődik, a bányászat elindítása után pedig ipari, munkás vidék lett, ahová a Monarchia egész területéről települtek be bányászok: a huszadik század elején nem kevesebb, mint 14 nemzetiség élt a Zsil völgyében.

A Maderspach család azonban nemcsak a Bánság és a Zsil völgye iparosodásában játszott kiemelkedő szerepet, a reformkor polgárosodási folyamatában is fontos szerepet töltöttek be példaértékű hazaszeretetükkel. Jóllehet a Zsil völgyében a magyarok inkább Maderspach Viktorra emlékeznek, aki 1916-ban önkéntes csapatot alakított az akkor Magyarországhoz tartozó bányavidékre betörő román hadsereg kiűzésére, a hévégén bemutatott könyv elsősorban a szabadságharc idején nagy áldozatot vállaló ruszkabányai Maderspach Károlyról szól. Akinek ráadásul nemzetközi viszonylatban is jelentős találmánya, az íven függő vonórudas vashíd fontos állomása a hídépítés történetének. Ükunokája éppen ezért adta az Időhidak címet a könyvének. A könyv Zsil-völgyi bemutatója pedig jelképes térbeli híd is, a Budapesten élő szerző és ősei fészke között.

Maderspach Kinga öt éven keresztül dolgozott a könyvön, mely során rengeteg levelet, családi ereklyét és levéltári anyagot tanulmányozott át, illetve számos helyszíni kutatást is tett a Zsil völgyében. A petrozsényi Caritas Házban történt könyvbemutatón a szerző köszönetét nyilvánította a helyi Mártonossy Imolának, aki a terepmunkán kívül sokat segített a román és német nyelvű iratok lefordításával is.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'