Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 19.25

Magdalena Abakanowicz retrospektív kiállítása a Temesvári Szépművészeti Múzeumban

Magdalena Abakanowicz – Portré
Magdalena Abakanowicz – Portré

A Szépművészeti Múzeumban szeptember 19-én, csütörtökön 18 órakor lesz Magdalena Abakanowicz (1930–2017) lengyel szobrász- és textilművész retrospektív kiállításának a megnyitója, Presence, essence, identity (Jelenlét, lényeg, identitás) címmel. A rangos kiállítás az Interart Triade Alapítvány, a varsói Magdalena Abakanowicz Alapítvány és a Szépművészeti Múzeum támogatásával jött létre.

Az Abakanowiczok a Lengyelország területén letelepedett Abaka kán leszármazottai, aki Dzsingisz mongol nagykán dédunokája volt. Magdalena Abakanowicz a világ egyik legjelentősebb művésze, aki az 1960-as évek elején különleges technikával készült nagyméretű textil kompozícióival tűnt ki, amelyeket a művész neve után abakanoknak kereszteltek el. Ezek az abakanok voltak az 1962-es lausanne-i textilbiennálé, 1965-ben pedig a São Paolóban rendezett biennálé szenzációi. 1980-ban a velencei biennálén ő alakította ki a lengyel pavilont, 1984-ben a University of California vendégprofesszora volt Los Angelesben. Később hatalmas, fej nélküli biomorfikus szobrokat készített, amelyek gyakran emberi testre, testrészekre vagy állatokra emlékeztetnek. Alkotásai megtalálhatók többek között PárizsbanMadridbanKölnbenChicagóban, a Modern Művészeti Múzeumban New Yorkban, az Izrael MúzeumbanSzöulban az Olimpiai Múzeumban, Hirosimában.

A temesvári kiállítás kurátora Maria Rus-Bojan és a harmadik a két évvel ezelőtt elhunyt művész retrospektív kiállításainak sorában. Az alkotások a Magdalena Abakanowicz Alapítvány, az Artur Trawinski és Irmina Nazar (Wroclaw) gyűjtemény és Ovidiu Șandor temesvári üzletember tulajdonában vannak.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'