JelenHaz
Csütörtök, 2019. március 21., 11.38

Magyar bölcsőde Déván

A dévai helyi tanács, előtérben Pogocsán Ferdinánd és Máté Márta RMDSZ-tanácsosok a magyar bölcsőde létesítését jóváhagyó ülésen
A dévai helyi tanács, előtérben Pogocsán Ferdinánd és Máté Márta RMDSZ-tanácsosok a magyar bölcsőde létesítését jóváhagyó ülésen

Megszavazta szerdai ülésén a helyi tanács a dévai magyar bölcsőde létesítését. A bölcsőde a helyi tanács és a dévai református parókia közötti partnerség keretében alakul meg, magyar nyelven fog működni és valamennyi olyan szülőnek szól, aki magyar nyelvű gondozást óhajt gyermeke(i) számára, vallási felekezettől és nemzetiségtől függetlenül.

Konkrétan a helyi tanács által jóváhagyott partnerség szerint a magyar bölcsődének a dévai református egyház tulajdonában lévő, korszerűen felújított ingatlan biztosít helyszínt, a dévai önkormányzatnak alárendelt bölcsőde pedig magyar tagozatot létesít, amely az említett ingatlanban fog működni. A bölcsőde szakszemélyzetének bérezését, illetve az épület folyó költségeit az önkormányzat állja.

A szakszemélyzet alkalmazását a dévai magyar közösség (természetesen beleértve a református egyház képviselőjét) és az önkormányzat képviselői közösen döntik el. Utóbbi esetben a tanácshatározat csak azt szabta meg feltételnek, hogy az alkalmazási eljárásában olyan helyi tanácsosok vehetnek részt, akik ismerik a magyar nyelvet. Az együttműködési szerződés értelmében az önkormányzat kötelékébe tartozó magyar bölcsőde köteles lesz együttműködni a Téglás Gábor iskolával.

Részletekkel később visszatérünk.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'