JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 14.55

Magyar–kínai befektetési társaság puhatolózása

Magyar–kínai befektetési társaság puhatolózása
Magyar–kínai befektetési társaság puhatolózása

A Kisiratos és a Pest megyei Úri község közti testvértelepülési kapcsolat révén jutott el egy magyar–kínai befektetési társaság Arad megyébe, hogy romániai partnereket keressen, és az üzleti lehetőségekről érdeklődjön. A Vállalkozók Közép-magyarországi Regionális Szövetsége és az Európai Fejlesztési Régió Zrt. képviseletében Vékony Ferenc József elnök, illetve vezérigazgató, Zsu San Bao vezérigazgató-helyettes és Székessy Attila projektmenedzser találkozott tegnap a Kürtösi Vámszabad Övezet vezetőségével. A megbeszélésen a „közvetítők, Almási Vince és Haraszti Imre, Kisiratos, illetve Úri polgármesterei is jelen voltak.

A magyar–kínai társaság vállalkozás- és területfejlesztésben, európai uniós projektek menedzselésében jártas, és ehhez keres partnereket elsősorban a magyar nyelvterületen, de uniós tagországokban. Egy innovációs központot hoztak létre Üllőn, amely menedzseli az ötleteket, kutatómunkákat és terveket, hogy piacképes „termék” váljon belőlük. Szlovákiában már vannak üzletfeleik, és Csehországban, illetve Romániában is keresnek – mondta Vékony Ferenc József. Partnernek tekintik az önkormányzatokat és magánvállalatokat, s elsősorban a környezetvédelmi programokra, a szennyvíztisztítás fejlesztésére, az alternatív energia felhasználására fektetik a hangsúlyt.

Zsu San Bao felhívta a figyelmet, hogy a társaság emellett kapu Európa és Kína között: a távol-keleti állam kormánya ettől az évtől támogatja a kínai gyárak kitelepedését, így a kereskedelemben és a szolgáltatóiparban érdekelteken kívül termelők is meg fognak jelenni Európában. Megdől a tévhit, hogy az olcsó munkaerő miatt Kínába költöznek a nagy gyárak, mert a szállítási árak és az emelkedő uniós vámtarifák miatt kifizetődőbb lesz a kínai exportőröknek az unión belül gyárat alapítani, úgy hogy román–kínai, magyar–kínai stb. vegyes vállalatot hoznak létre.

A Kürtösi Vámszabad Övezet igazgatója, Cristina Elena Bibarţ helyzetképet nyújtott az érdeklődőknek az övezetről, de a vendégek személyesen is megtekinthették a reptéri terminált, illetve a kürtösi ipari parkot. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'