Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 16.26

Magyar költészet napja déván

A Téglás hatodikos és hetedikes diákjai – és a megzenésítést biztosító gimnazista társaik – nagyszerű verses-dalos előadással ünnepelték meg a magyar költészet napját
A Téglás hatodikos és hetedikes diákjai – és a megzenésítést biztosító gimnazista társaik – nagyszerű verses-dalos előadással ünnepelték meg a magyar költészet napját

Gondolatébresztő verses-dalos előadással emlékeztek meg csütörtök este, április 11-én a Szent Antal házban a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai a magyar költészet napjáról.

Április 11-én született a magyar költészet két kiemelkedő személyisége, József Attila és Márai Sándor, az ő tiszteletükre 1964 óta április 11-ét a magyar költészet napjának nyilvánították Magyarországon, s a rendszerváltás után Erdélyben is megünneplik, ismertette bevezetőjében Kún-Gazda Kinga tanárnő. Aki röpke egy hét alatt készítette – és lelkesítette – fel az iskola hatodikos és hetedikes diákjait a költészet napi előadásra.

József Attila megtörve adta fel az életét, alig 32 évesen. Életében számos nehézséggel szembesült, többek között anyagi gondokkal. Az elismerés csak halála után következett, életében kiadott utolsó kötetéből csak 125 példány kelt el, amelyekért manapság rekordösszegeket fizetnek, hangsúlyozta bevezetőjében Kún-Gazda Kinga.

Ezután felcsendültek a versek, gyakran zenei kíséret mellett. Főleg József Attila költeményei, de más magyar költők alkotásai is, a lelkes fiatalok érdeklődése ugyanis a magyar irodalom számos kiemelkedő személyiségére kiterjedt. Színvonalasan szavalták vagy énekelték el a verseket, a közönség jókora tapssal jutalmazta a felemelő teljesítményt. Mintegy jelezve, hogy manapság, a technológia és a világháló idején is érdemes verset olvasni, a líra manapság is szebbé, gazdagabbá teszi lelki világunkat. Véssük a szívünkbe a magyar költészet kiemelkedő alkotásait, és figyeljünk egymásra, hogy felismerhessük a feltörekvő tehetségeket, hogy az elismerés ne jöjjön túl későn.

Az ünnepség végén a házigazda Bonaventúra atya ajándékokkal jutalmazta a fellépő diákokat, az áldás után pedig szeretetvendégségre hívta meg az egybegyűlteket.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'